Moa Elf Karlén

Foto av:

Christian Saltas

När jag var på väg hem härom kvällen hörde jag steg bakom mig och hann bli ordentligt skärrad innan jag vände mig om och sa:
- Är du på väg åt samma håll? Det var en tjej i min egen ålder som stretade på i uppförsbacken.
- Kände du dig förföljd? frågade hon genast. Just den här vägsträckan brukar jag själv tycka är rätt läskig, la hon till.
När Johanna och jag kläckte ordet vardagsrädsla var det mycket av det jag varit med om och som jag tagit som en självklar del av min vardag som kunde ifrågasättas. Det som fascinerade mig mest och som drev mig genom intervjuandet och skrivandet av Slå tillbaka var en känsla av att jag fick synliggöra för mig själv och andra hur mycket jag hela tiden låter bli att göra. Maskerat i någon sorts frivillighet. Jag har avstått från saker med förklaringen; jag är ändå trött och vill inte gå på festen, eller; jag kan ta den där joggingrundan i morgon när det är ljust istället.

Vi är många som "frivilligt" avstår från mycket. Jag ville skriva en bok med Johanna som handlade om politik. Politik på mitt sätt, kring frågor som är viktiga i mitt liv. För jag tycker att politik är det i särklass bästa verktyget när man har accepterat att det handlar om makt. Vi tog förresten sällskap resten av vägen hem.

Moa Elf Karlén är född 1979 och studerade genusvetenskap på Stockholms universitet innan Johanna och hon träffades 2001 och läste ekonomisk historia. Sedan Ta betalt! kom ut 2003 har Moa främst arbetat som föreläsare tillsammans med Johanna på skolor, bibliotek, fackförbund m.m. Utöver det har Moa arbetat som redaktör, skådespelare, researcher och skribent. Hon har suttit i styrelsen för tidskriften Bang och Nixon bokförlag. Sedan flera år tillbaka är Moa med och driver Lacrimosa - en feministisk teater och tankesmedja på södermalm i Stockholm.

Moa Elf Karlén (född 1979) har under flera år arbetat med feministiska frågor. Tillsammans med Johanna Palmström har hon hittills skrivit två böcker och de är flitiga föreläsare och har anlitats av bl a SKTF och LO.

Kolla in Moa och Johannas hemsida!

Relaterat

Äga rum

Om boken

Feminismen är inte död! Den finns överallt! Dagens feminister visar att det finns nya sätt att tänka, vara och göra. Äga rum är ett manifest över den unga feministiska rörelsens frågor, tankar och drömmar! Texterna är helt nyskrivna av unga tjejer och killar med skiftande bakgrund. Boken är ett uppslagsverk över den unga feministiska rörelsen i Sverige idag. Helt nödvändig läsning för alla med minsta intresse för jämställdhet och könsbalans!

Johanna Palmström, Moa Elf Karlén

Äga rum