bok

Ta betalt!

En feministisk överlevnadsguide

Johanna Palmström

Författare

Moa Elf Karlén

Författare

Ann Ek

Illustratör

Beskrivning

2003-02-19
Svenska
Unga vuxna

Författare

Johanna Palmström, Moa Elf Karlén

Illustratör

Ann Ek

Sverige är världens kanske mest jämställda land. Ändå behandlas killar och tjejer olika och har olika möjligheter. Varför är det så?

Författarna skriver:
"Till alla feminister: Det här är vår bok. Vårt egna rum. Feminism för oss är att som tjej våga göra det man vill och att tillåtas göra det. Den här boken handlar om båda delarna: om att våga och om vad som begränsar oss. Det är en handbok i hur vi tjejer kan ta kontroll över våra yrkesliv. Det är en överlevnadsguide, det handlar om hur vi tjejer ska överleva vår vardag."

Ta betalt! tar upp villkoren både i skolan och på arbetsmarknaden som de ser ut idag. På ett lättfattligt vis introduceras även bakgrunden till sakernas tillstånd. Utifrån sina egna och andra tjejers erfarenheter ställer författarna frågor till forskare, sakkunniga och erfarna feminister: Vad beror löneskillnaderna på? Vad räknas som sexuella trakasserier? Hur löneförhandlar jag?

Intervjuer med experter varvas med handfasta råd.
Några av de som intervjuas är:
Studenter från olika delar av landet
Yvonne Hirdman, professor i kvinnohistoria
Maud Eduards, professor i statsvetenskap
Representanter från JämO och Svenskt Näringsliv
Mona Sahlin, politiker
Representanter från fackförbunden
m. fl.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

Unga vuxna

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2003-02-19

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789188879189

Antal Sidor

144

Ryggbredd (mm)

10

Höjd (mm)

201

Vikt (kg)

0.313

Bredd (mm)

200

Recensioner

Pressröster om Ta betalt!

"Till tonåringen: Läs den här boken! Till tonårsföräldern: Ge den här boken till era barn! Både till tjejerna och killarna!"Östgöta-Correspondenten"Det är samhällsmedvetet, politiskt och kritiskt. Det är en bok som behövs."Norrköpings Tidningar"Boken fyller en fantastisk funktion då den feministiska litteraturkampen av idag oftast känns väldigt teoretisk."Folket i Bild/Kulturfront"En mycket välskriven och informativ bok."Borlänge Tidning

 

Äga rum

Om boken

Feminismen är inte död! Den finns överallt! Dagens feminister visar att det finns nya sätt att tänka, vara och göra. Äga rum är ett manifest över den unga feministiska rörelsens frågor, tankar och drömmar! Texterna är helt nyskrivna av unga tjejer och killar med skiftande bakgrund. Boken är ett uppslagsverk över den unga feministiska rörelsen i Sverige idag. Helt nödvändig läsning för alla med minsta intresse för jämställdhet och könsbalans!

Johanna Palmström, Moa Elf Karlén

Äga rum

Relaterat

Här kommer brandflygplanet

Om boken

Halvan bekämpar skogsbränder! En ny del i succéserien om Halvan.

Halvan är brandflygare, det betyder att han är pilot på ett brandflygplan. Hans jobb är att släcka bränder från luften med hjälp av sitt flygplan. Eftersom jorden har blivit varmare och torrare så brinner det mer i våra skogar. Larmmottagaren Louise har fått in ett larm om en skogsbrand och Halvan och hans kollegor måste genast rycka ut. Med hjälp av flygplanens skopor kan de skopa upp vatten ur en sjö i närheten av branden. Det tar tid att släcka en skogsbrand, men framåt kvällen har de äntligen lyckats!

Lär dig om pontoner, skopor, roder, vattentankar, skogsbränder och mycket mer i denna faktaspäckade bok om brandflygplan för de minsta fordonsälskarna.

Arne Norlin, Jonas Burman

Här kommer brandflygplanet