bok

Ta betalt!

En feministisk överlevnadsguide

Johanna Palmström

Författare

Moa Elf Karlén

Författare

Ann Ek

Illustratör

Beskrivning

2003-02-19
Svenska
Unga vuxna

Författare

Johanna Palmström, Moa Elf Karlén

Illustratör

Ann Ek

Sverige är världens kanske mest jämställda land. Ändå behandlas killar och tjejer olika och har olika möjligheter. Varför är det så?

Författarna skriver:
"Till alla feminister: Det här är vår bok. Vårt egna rum. Feminism för oss är att som tjej våga göra det man vill och att tillåtas göra det. Den här boken handlar om båda delarna: om att våga och om vad som begränsar oss. Det är en handbok i hur vi tjejer kan ta kontroll över våra yrkesliv. Det är en överlevnadsguide, det handlar om hur vi tjejer ska överleva vår vardag."

Ta betalt! tar upp villkoren både i skolan och på arbetsmarknaden som de ser ut idag. På ett lättfattligt vis introduceras även bakgrunden till sakernas tillstånd. Utifrån sina egna och andra tjejers erfarenheter ställer författarna frågor till forskare, sakkunniga och erfarna feminister: Vad beror löneskillnaderna på? Vad räknas som sexuella trakasserier? Hur löneförhandlar jag?

Intervjuer med experter varvas med handfasta råd.
Några av de som intervjuas är:
Studenter från olika delar av landet
Yvonne Hirdman, professor i kvinnohistoria
Maud Eduards, professor i statsvetenskap
Representanter från JämO och Svenskt Näringsliv
Mona Sahlin, politiker
Representanter från fackförbunden
m. fl.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

Unga vuxna

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2003-02-19

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789188879189

Antal Sidor

144

Ryggbredd (mm)

10

Höjd (mm)

201

Vikt (kg)

0.313

Bredd (mm)

200

Recensioner

Pressröster om Ta betalt!

"Till tonåringen: Läs den här boken! Till tonårsföräldern: Ge den här boken till era barn! Både till tjejerna och killarna!"Östgöta-Correspondenten"Det är samhällsmedvetet, politiskt och kritiskt. Det är en bok som behövs."Norrköpings Tidningar"Boken fyller en fantastisk funktion då den feministiska litteraturkampen av idag oftast känns väldigt teoretisk."Folket i Bild/Kulturfront"En mycket välskriven och informativ bok."Borlänge Tidning

 

Äga rum

Om boken

Feminismen är inte död! Den finns överallt! Dagens feminister visar att det finns nya sätt att tänka, vara och göra. Äga rum är ett manifest över den unga feministiska rörelsens frågor, tankar och drömmar! Texterna är helt nyskrivna av unga tjejer och killar med skiftande bakgrund. Boken är ett uppslagsverk över den unga feministiska rörelsen i Sverige idag. Helt nödvändig läsning för alla med minsta intresse för jämställdhet och könsbalans!

Johanna Palmström, Moa Elf Karlén

Äga rum

Relaterat

Jag tappade min tand

Om boken

Jag tappade min tand är en galen bilderbok på rim fyller ett hål i barnboksutgivningen. Boken bjuder på stor igenkänning i det fascinerande och speciella med att ha en lös mjölktand.
"Jag vickar och vickar och ingenting händeroch så kan det va när man vickar på tänderMan vickar och vickar i massor av darMan vickar och vickar, men tanden är kvar"En tand sitter löst, jättejättelöst. Den hänger bara på en tunn, tunn tråd i gapet. Det är så frestande att vicka, vicka, och vicka. Men så P L O P P lossnar faktiskt tanden. Äntligen! Tanden är ute, men var tog den vägen? Kvar är bara en glugg.Jag tappade min tand är skriven av uppmärksammade rimmästaren Nils Andersson som 2021 prisades med Lennart Hellsing-stipendiet. Illustrationerna är gjorda av populära finska Sanna Mander som belönats med Finlandiapriset och Rudolf Koivu-priset i hemlandet. Detta är Andersson och Manders första samarbete i bokform.Presstexter om Nils Anderssons tidigare böcker:”Våra stadsdjur är något så sällsynt som en bok som är rolig från början till slut.” Expressen”Nils Anderssons fyndiga rim ökar lusten att resten av dagen tala på vers .” Sydsvenskan”Rent språkligt är boken en pralin – med ordglädje som främsta eftersmak.” DN

Nils Andersson, Sanna Mander

Jag tappade min tand

Roliga ramsor

Om boken

Kan du fortsättningen på En sjöman for till aj, aj aj? Och hur var det nu med Pelle Plutt eller råttan som kokar te? Här kommer en samlingsvolym med alla de bästa ramsorna, rimmen, tungvrickarna och gåtorna. Både välkända ramsor och sådana du kanske aldrig hört förut. Här finns också klapplekar, räkneramsor, hopprepslekar och mycket annat skoj. Passar perfekt på skolgården eller i förskolan. Fräckt, klurigt och med bubblande språkglädje, med lekfulla, fnissiga bilder av Maria Källström.

Antologi , Maria Källström

Roliga ramsor