Diana Wynne Jones

Media

Pressbilder

Diana Wynne Jones föddes augusti 1934 i London. Hon hade en kaotisk barndom, dels med anledning av andra världskriget, som härjade i Europa, dels på grund av familjens ständiga flyttande. När de till slut slog sig till ro hamnade familjen i en liten by i Essex. Diana och hennes två systrar tilläts inte att läsa böcker, ett beslut från deras far, som enligt Diana själv "kunde slagit Scrooge i en elakhetstävling". Men eftersom Diana hade mycket livlig fantasi, och en stor läslust, bestämde hon sig för att skriva böckerna själv!

Det fanns dock ett litet problem: Diana hade dyslexi. Hennes föräldrar hånade henne då hon berättade att hon skulle skriva själv, men det lät inte hindra Diana: mellan åldern 12 och 14 skrev hon en lång, episk saga som skulle ha rymts i över 20 böcker (om den hade publicerats).

I Oxford studerade hon engelsk litteratur under bl a CS Lewis och JRR Tolkien. Där träffade hon även sin framtida make, John A Burrow, som hon sedan fick tre söner med.

Dianas första bok utkom 1973, och sedan dess har hon skrivit över 40 böcker som översatts till mer än 17 språk. Av The Guardian har hon beskrivits som "Hotter than Potter". Hon är ständigt aktuell, dels med nya böcker, dels med filmatiseringar av hennes verk, som t ex den japanske filmskaparen Miyazakis tecknade version av Det levande slottet.

Relaterat

Trollkarlarnas hemliga pakt

Om boken

Efter succéboken Det levande slottet, som blev film av Miyazaki (som låg bakom den teckande storfilmen Spirited Away), kommer nu en ny spännande roman av fantasyns mästare Diana Wynne Jones.

Roddy Hyde är dotter till två hovmagiker i en värld full av trolldom och praktfulla ceremonier. Landet styrs av en kung som ständigt reser runt med hela sitt följe och Roddy måste hela tiden delta i olika ceremonier och ritualer till kungens ära. Men den verkliga makten finns hos Merlin, den högste trollkarlen. Nu håller den nuvarande Merlins ämbetsperiod på att gå ut och en ny Merlin kommer i hans ställe. Men någonting går snett .

Nick är en vanlig pojke från "vår värld". Han har besökt andra världar förut och vill inget hellre än att få veta mer om dessa andra världar. Nick är beredd att hjälpa Roddy att avslöja magikernas hemliga pakt, men det är lite oroväckande att hon tror att han är en riktig trollkarl .

Diana Wynne Jones

Trollkarlarnas hemliga pakt