Bosse Löthén

Foto av:

Philip Pereira dos Reis

Bosse Löthén är född 1964. Han är journalist och radiopratare och debuterade som författare 2002 med Pop och pappa klär på sig, full av originella, roliga rim. 2003 kom Pop och pappa städar och 2004 Mamma, pappa och jag som är en bok charmig bok på temat ”så blev du till”. Så här berättar han om sig själv:

Jag skriver för att trycka dit min gamla svensklärare
Att bevisa att jag kan är första orsaken till att skriva en barnbok. Jag är en människa som älskar att uttrycka mig i ord. Men jag har stora problem med att skriva och läsa. Så jag jobbar självklart som radiopratare på Sveriges Radio. Jag skriver även i talspråk. Det är bara för att trycka dit min gamla svensklärare från högstadiet som jag gör allt det här. Hon sa att det inte finns ett jobb där man får betalt för att snacka, det har hon fått äta upp för länge sen. Bara för att toppa det så måste jag börja skriva böcker. Så jag har stor tacksamhetsskuld till den kärringen. Jag är säker på att hon visste att jag behövde provoceras till att göra de här sakerna.

Andra orsaken är min pappa. Det är cykel- och bilturerna från barndomen som är grunden till dom tokverser som finns i Pop och Pappas värld. Han brukade göra just sådana här tokverser under dom här resorna och han bjöd in mig att vara med. Jag lärde mig att rimma utan att anstränga mig och att se det roliga som uppstår under tokversandet. Oväntade associationer dyker allt upp när man får lov att rimma på strumpa och rumpa. Så ett stort tack till pappsen.

Men vem är jag då? Bosse Löthén är en trebarnspappa som just nu pratar i radio på nätterna och skriver barnböcker på dagarna. Att göra barnböcker är ett rent nöje. Att sen se teckningarna till mina ord är nog det största.

Bosse Löthén

Relaterat

Läget?

Om boken

Nyskapande musik för barn och vuxna.

Med hjälp av gästande musiker och artister gör Bosse Löthén en cd med nyskrivna låtar för både barn och vuxna. Texterna utgår från barnens känslor och upplevelser av världen och musiken varierar mellan hip hop och vaggvisor.

Medverkande, förutom Bosse själv: Mic Michaeli, David Silva, Pär Wiksten, Papa Dee, Idde Schultz, Titiyo, Edith Backlund, AFC m.fl.

Bosse Löthén

Läget?