Ingela Magner

Foto av:

Ingela Magner

Ingela Magner är utbildad filmregissör och manusförfattare med bland annat långfilmer som Selma och Johanna och Emma och Daniel bakom sig. För närvarande arbetar hon med två större projekt från andra världskriget, långt från barnens värld.
År 2001 kom hon ut med sin första barnbok Ville, valparna och instinkten; en bok om instinkter och insikter hos en pojke som inser att han är förälskad för första gången. Därefter kom Ville och miljonaffären och Ville, Fia och Ziggy. Ingela är uppvuxen och bor i Stockholm, men spenderar mycket tid på Gotland.

Några frågor till Ingela med anledning av nya boken Åskans döttrar:

Hur kom det sig att du började skriva barnböcker?
Min son inspirerade mig en del, att se honom växa upp och vad som pågick i hans värld. Men det var också befriande att få använda språket ordentligt och skriva fritt, något man inte kan tillåta sig i filmsammanhang. Vill jag slänga in en rymdfärd i texten så är det ingen som hindrar mig!

Varför skrev du Åskans döttrar? Det skiljer sig väldigt från det du skrivit tidigare.
Ja, bort från stan! Jag har alltid varit intresserad av historia och ville skriva något som utspelade sig på Gotland, en ö fullproppad med historiska lämningar. En stor silverskatt från vikingatiden drog igång min fantasi. Vilka hade lämnat den och varför? Men jag ville också skriva en historia som utspelade sig över tid och rum.

Hur menar du med ”över tid och rum”?
För det här handlar om två flickor; Tora som levde på 800-talet och Vilda som lever i nutid. Fast det är Vilda som är huvudperson.

Vad har flickorna gemensamt?
De träffas i tankens och drömmens värld, via ett smycke som Vilda hittar, men som Tora en gång i tiden ägde. Det visar sig att flickorna bär på liknande erfarenheter fast i olika tidsepoker.

Det låter lite knepigt. Blir det inte orealistiskt?
Nej då, vår fantasi klarar det här lätt. Vi rymmer så många möjligheter som inte har med logik att göra, som aldrig kommer till uttryck. Livet blir roligare då. Som läsare av min bok kan man faktiskt välja vad man vill tro på! Men Vildas hund Flash har faktiskt funnits på riktigt riktigt och är min nuvarande hund Laikas morfar. Han var en oerhört skicklig vallhund.

Till sist … slutar det lyckligt?
Det är ju en sorts kärlekshistoria, på flera plan, och sådana måste få sluta lyckligt. Det ska löna sig att hoppas på det bästa, åtminstone i barnens värld. Mer tänker jag inte berätta.

Relaterat

Ville, valparna och instinkten

Om boken

Det kan vara knepigt att vara kär. Hur vet man om den man gillar gillar en tillbaka? Kanske har Ville kommit på tricket! Ville tänker på Fia hela tiden. Han måste fråga chans på henne snart, innan någon annan gör det. Men hur ska han göra? Kanske lägga en lapp i hennes ryggsäck... Villes hund, Mårran, har just fått valpar, om han ger en av dem till Fia blir hon nog glad. Men blir Villes mamma lika glad när hon upptäcker att han lovat bort en valp värd flera tusen? Ville, valparna och instinkten är en härlig, ömsint berättelse om den första kärleken, om hur svårt det är när man själv är kär i samma tjej som ens bästa kompis och hur underbart det är när tjejen faktiskt gillar en tillbaka. Ingela Magner är filmregissör med bland annat roadmovien Selma och Johanna på meritlistan. Ville, valparna och instinkten är hennes debut som författare. Omslag: Stina Wirsén & Pompe Hedengren

Ingela Magner

Ville, valparna och instinkten