Jeanette Milde

Media

Pressbilder

Jeanette Milde, illustratör och författare, föddes 1964 i Malmköping, Södermanland. Uppvuxen i Upplands-Väsby, 20 år i Stockholms innerstad och bor nu i Nacka.
Jeanette har gått fyra år på Berghs School of Communications, bl a grafisk formgivning och illustration, samt ett år på handbokbinderilinjen vid Leksands Hantverkskola.
Hon har bland annat arbetat på Runebaren (där hon en gång fick sälja en stekkorv till sångaren Phil Lynott i Thin Lizzy), DHL, au-pair, Pub, avdelningen för handskar och halsdukar, vikarierat som lärare både i vanlig skola och med utvecklingsstörda. Åren efter sin utbildning på RMI-Berghs arbetade hon på reklambyrå som ad-assistent och ad.
Sedan 1994 driver hon sin egen koncern Formilde där alla anställda lustigt nog heter Jeanette Milde. Hon sitter tillsammans med andra bokmänniskor i  centrala Stockholm. Men före en deadline arbetar hon i ateljén hemma i Nacka. Även dagar som är för ljuvliga för att åka hemifrån. "Måste mata min mås "Kompis"!"

Första boken kom till genom att hennes systerdotter Emelie önskade sig en kofamilj i födelsedagspresent. Jeanette löste det genom att göra henne en saga där Emelie fick just det hon önskade – en kofamilj. Rabén hade samtidigt en barnbokstävling och det datumet använde Jeanette som mål för att riktigt sporras att genomföra projektet. Två dagar före lämning visade hon bilderna för Birgitta Westin, då på Alfabeta, som blev mycket intresserad och ville se texten. Dagen efter ringde Birgitta och undrade om Jeanette kunde skippa tävlingen. Alfabeta ville ge ut boken.
Det var startskottet till första boken, men också till att Jeanette började illustrera. "Nu går jag i ständig skola och någon dag ska jag väl lyckas med att rita en cykel".

Jeanette tycker om växter och blommor. Hennes favoritställen är Zetas och Ulriksdals trädgård. Stenar är också en passion. Hon flyttar runt på både växter och stenar tills ryggen skriker: STOPP! Annat kul är skidåkning, rida på islandshästar, långfärdskridskor och fika.

Hösten 2002 tilldelades Jeanette Elsa Beskow-plaketten för När jag mötte Carl-Einar. Priset delas ut av svensk Biblioteksförening och är på 50 000 kronor. Motiveringen lyder: "Boken är en explosion i färger där varje sida bjuder på överraskningar och där format, perspektiv och detaljer förändras. Jeanette Milde har skapat en bok, som trots sina djärva grepp med många uttryckssätt är väl sammanhållen. Inbäddat bland bildbubblor och en interiör som påminner om 1970-tal, finns texten som har en närhet till barnets eget språk. Detta är en bok som tål att läsas om och om igen."

År 2004 hade Rabén tillsammans med tre andra nordiska bokförlag en bilderbokstävling som Jeanette , tillsammans med Grethe Rottböll och boken Hitteboken, vann den svenska deltävlingen. Tävlingsbidraget gjorde Jeanette mellan hulkningarna då hon var nygravid.
Det blev en Noah som kom en aprildag 2005. Han är förstås Jeanettes största passion i livet och en aldrig sinande inspirationskälla.

Relaterat

Häng med i trafiken

Om boken

Hjälp barnen att bli medvetna om trafiken i sin närmiljö.
Inget kan vara bättre än att få en ökad kunskap om vad man får och bör göra i trafiken.

Så snart du går längs en väg eller över en gata är du i trafiken. När du cyklar eller åker sparkcykel på en trottoar är du också i trafiken. Här lär du dig vad som är farligt och förbjudet och vad du får och bör göra - samtidigt som du har roligt.
Några av bokens frågeställningar:
Hur blir du säkrare när du går i trafiken?
Vad betyder rött och grönt ljus?
Varför är det viktigt att skilja på höger och vänster?
Hur ska en trafiksäker cykel vara utrustad?
När ska du ha hjälm?
Hur syns du i mörker?
Får du åka inlines eller sparkcykel på gatan?

Följ bokens huvudpersoner Arvid och Miranda och få svar på dessa och många andra bra frågor.
Boken visar olika scenarion och situationer som ger barn en ökad förståelse för vad trafik är och hjälper dem att fokusera på viktiga moment i till exempel en promenad till dagis och andra platser i närmiljön som man besöker ofta.
När man läst och förstått bokens innehåll får man "Första trafikmärket" som bonus. Ett dekalark med klistermärken, att sätta på sin tröja, rygga, hjälm eller cykel medföljer boken.

Grethe Rottböll, Jeanette Milde

Häng med i trafiken

Brudnäbbarna

Om boken

Brudparet hade drömt om änglar till brudnäbbar. De fick Agnes, John och Paul. Agnes som hellre vill vara bruden än näbb. John som gjort en viktig upptäckt i sin mun som var mycket viktigare än bröllopet. Och Paul som vaknat med rejält spring i benen.

Jeanette Milde presenterar sin nya bok Brudnäbbarna:
"Att få vara brudnäbb är inte helt lockande. Men man har det inte roligare än man gör sig. Och att bröllopet inte är något vidare intressant gör inget när annat är desto mer spännande som till exempel en lös tand, livet under bordet, snygga underbyxor och brudparets presenter. Brudparet hade drömt om små änglar till brudnäbbar. De fick Agnes, John och Paul. Agnes som hellre vill vara bruden än näbb. John som hade gjort en viktig upptäckt i sin mun som faktiskt var mycket mer angelägen än ett bröllop.
Och Paul som hade vaknat med rejält spring i benen.
De vuxna firar bröllopet på ett vis. Brudnäbbarna får fart och spänning på annat vis. Hur ska de få loss Johns tand så att tandfén kommer på besök? Hur slipper man undan stimmiga vuxna så man istället får krypa in i Afrikas djungel? Och ska man gifta sig när det innebär att man måste pussa varandra? Nja, då finns en hel del annat som lockar mer. En bok om en vuxen händelse ur småfolkets perspektiv."

Jeanette Milde fick 2002 det prestigefyllda priset Elsa Beskow-plaketten, för sin bilderbok När jag mötte Carl-Einar. Ur juryns omdöme: "Boken är en explosion av färger där varje sida bjuder på överraskningar-- Detta är en bok som tål att läsas om och om igen."

Jeanette Milde

Brudnäbbarna