Hans Peterson

Foto av:

Anne Marie Peterson

Hans Peterson, (1922–2022), debuterade 1945 med Stina och Lars på vandring. För Liselotte och garaffen fick han ett förstapris i Rabén & Sjögrens barnbokspristävlan 1962. Han belönades med Nils Holgersson-plaketten 1958, liksom det mycket meriterande tyska barnbokspriset 1958 och Astrid Lindgren-priset 1971. Dessutom har han tilldelats en mängd andra priser och stipendier.

Hans Peterson skrev över hundra böcker, till största delen för barn och ungdom, och översattes till ett tjugotal språk. 1995 blev han hedersdoktor vid Göteborgs universitet. "Ensamhet, kärlek, värme är livets väsentliga beståndsdelar, antingen du är barn eller så kallad vuxen." Så sa han själv på tal om barn och böcker. Han hade en optimistisk tro på att människan i grunden är god, och den ville han förmedla till barnen. I sina böcker ville han ge barnen en personlig trygghet som motvikt mot allt det svåra som möter dem i verkligheten. Få författare har skrivit så osentimentalt och uppmuntrande om att vara lite utanför och udda, en känsla som ofta utmärker barndomen. Hans Peterson visade barn att de duger, att det går att lösa problemen och komma över svårigheterna. Han anpassade sitt språk till barnens nivå och utan långa och svåra ord och meningar eller krångliga konstruktioner lyckades han ge spänst och poetisk laddning åt sin prosa.

Relaterat

Odd Sjöfararen

Om boken

Odd ger sig ut på en lång sjöresa sedan hela hans by förstörts av brand. Han vill söka sig söderut, till det land som hans mor kommer ifrån. Det blir en lång och strapatsrik resa med många äventyr. Lättläst och spännande om livet på vikingatiden. Tredje boken i serien om Odd, som är son till byns hövding. När deras by brinner drar han iväg tillsammans med Ulv, en frigiven träl. Det är farligt att befinna sig på resa under vikingatiden. Man riskerar ständigt att bli överfallen eller till och med såld som träl. Det gäller både Odd och Ulv. Är man utan skydd eller en fast punkt kan vem som helst attackera. De båda pojkarna har olika erfarenheter av livet men kompletterar varandra i sin gemensamma kamp för överlevnad och för att en dag nå fram till det varma soliga land som båda drömmer om. Och de hinner uppleva många farliga äventyr innan de når sitt mål. hör till pionjärerna från den svenska barnbokens guldålder. Han har hunnit fylla 80 år men är fortfarande lika aktiv och engagerande. Han debuterade 1945 och har skrivit en imponerande rad mycket uppskattade böcker för flera generationer barn. Han har ett enkelt och uttrycksfullt språk och skildrar gärna ensamma, lite udda barn som lär sig handskas med tillvaron på sitt eget sätt. Här är ännu en av hans spännande barnböcker!

Hans Peterson

Odd Sjöfararen