Sandra Dahlén

Foto av:

Ulrica Zwenger

Jag har nu arbetat som sexualupplysare i snart 20 år. Det hela började med att jag var sent ute med att leta sommarjobb när jag studerade på universitetet. En kompis flickvän berättade att man kunde få betalt för att dela ut kondomer för RFSU. Jag blev dock upprörd över att jag behövde gå en sexualupplysarutbildning först – det hade jag verkligen inte tid med! Jag behövde dock jobbet och väl där, under utbildningen, upptäckte jag att frågor som rör sexualitet är stora och viktiga – att de inte bara handlar om hälsa utan även om rättigheter, politik, njutning, förtryck och frihet. Jag blev mer och mer engagerad i RFSU:s verksamhet och började arbeta extra genom att hålla sexualupplysning i skolor. Efter ett tag blev jag anställd av organisationen och arbetade i 6 år med att bygga upp informatörsverksamheten i skolan och träffade själv hundratals elever i gruppsamtal.

En vårdag 2000 blev jag helt plötsligt kontaktad av Cecilia Nilson som hade hört mig på radio när jag pratade om tjejers kön och sexualitet. Hon tyckte att jag skulle skriva en bok om sex för tjejer. Jag hade aldrig tänkt på att göra något sådant, men ju mer jag kände efter, desto mer rätt kändes det. Jag skulle helt enkelt skriva en bok som jag själv tyckte saknades. Nu är den uppdaterad och ännu bättre!

Sedan 10 år tillbaka frilansar jag som utbildare, konsult och skribent i frågor som rör sexualitet och diskriminering. Jag föreläser direkt för unga, men även för vuxna som arbetar med unga (och en hel del andra) över hela landet och internationellt. Jag har på vägen medverkat i flera antologier, gjort olika metodmaterial, skrifter och boken Hetero.

Relaterat

Sex med mera

Om boken

Vad är sex? Vad är normalt? Är allt normalt? Hur blir man ihop med den man är kär i? Hur gör man för att sätta gränser? Allt detta och mycket mer finns att läsa om i Sex med mera.

Äntligen en bok om sex för unga tjejer! Sex med mera tar tjejer och deras funderingar kring sex, kön och relationer på allvar. Hur lär man sig njuta av sin egen kropp när man är med någon annan? Hur gör man när det inte känns bra att ha sex? Och hur kan man engagera sig om man vill förändra tjejers situation? Allt som saknas i skolans sexualundervisning finns här. Boken stärker tjejers självförtroende, gör dem medvetna om sin kropp, om sin sexualitet, om samhällets syn på kvinnor, om sin rätt att som kvinna själv sätta gränser. Teori varvas med mer praktiska tips. Sex med mera spänner över individen till samhället -och tillbaka.

Författaren har genom sitt arbete i skolorna kommit i kontakt med många unga tjejer, hennes research är grundlig och texterna är under arbetets gång också lästa av referensgrupper.

Sandra Dahlén

Sex med mera

Hetero

Om boken

Vi är inte vana vid att heterosexualitet lyfts ut och granskas. Men det är just vad den här boken gör. På vilken grund bildas heterosexuella familjer? Hur har heterosar sex? Vem kan egentligen räkna sig som hetero? Hur hetero är djuren? Och är det ute att vara hetero? En revolutionerande bok, världen blir sig inte riktigt lik efter att man har läst den.

Nu kommer en ny, revolutionerande faktabok av Sandra Dahlén där heterosexualiteten sätts under lupp. Hur funkar egentligen en hetero?

Att vara heterosexuell betyder enligt Norstedts ordbok: "sexualdriftens inriktning mot motsatt kön". Så enkelt, och ändå inte. För varför delar vi egentligen upp folk efter vem de har sex med - vad ger det oss?
Det är frågan som Sandra Dahlén ställer i inledningen till Hetero. Grundligt undersöker hon sedan bl.a. hur hetero- och homosexualitet har fungerat historiskt, (och hur historien har tolkats för att rättfärdiga dagens normer), hur heterosar har sex och vad som egentligen ska räknas som heterosex, hur heterosexualiteten kan sätta käppar i hjulet för jämställdheten, hur det går till i djurvärlden - har de som säger att heterosexualitet är det "naturliga" verkligen rätt - om vi jämför med hur det fungerar hos djuren?
Fakta och resonemang varvas med roliga ögonöppnare, som t.ex. testen "Hur hetero är du?", intervjuer med kända heterosar, enkätfrågor om hur man ser att någon är hetero.

En revolutionerande bok, världen blir sig inte riktigt lik efter att man har läst den! "Hur ser heterosexuella ut?
Lotta Vilde Wahl: För några år sedan såg man tydligare på utseendet vilka kvinnor som var hetero - då var det page och mer striktare stil, nu är det svårare ... men det är definitivt bara heterokvinnor som har långa naglar. Heteromän har ofta få gester när de talar och dämpade färger på kläderna."

Sandra Dahlén är född 1974 och bosatt i Stockholm. Hon har jobbat åt RFSU och är frilansande sexualupplysare och utbildare. Hon har även hållit utbildningar i Indien och Tanzania.

Sandra Dahlén, Elina Grandin

Hetero