Michelle Magorian

Foto av:

Pica Pressfoto

Michelle Magorian, föddes 1947 i Portsmouth i England, växte upp i Singapore och tillbringade även en längre tid i Australien. Hon har studerat sång, balett och drama och var en tid elev för mimaren Marcel Marceau. 1983 kom hennes första ungdomsbok ut på svenska, Godnatt Mister Tom, som hon har vunnit flera framstående utmärkelser för.

Gemensamt för Michelle Magorians romaner är att de handlar om unga människor som hamnar i en främmande situation som leder till förändringar i deras liv. Möten människor emellan, anpassning till något annorlunda och nya insikter är återkommande teman.
Världen beskrivs utifrån den unga personens ögon och utifrån dess känslor. Men i böckerna skildras även hur vuxna människor bär på besvikelser, längtan och drömmar. I Michelle Magorians böcker möts den unga och den vuxna människan, skildrat med mycket värme och kärlek.
 

Relaterat

Godnatt Mister Tom

Om boken

Under andra världskriget evakueras Willie Beech från London till engelska landsbygden. Han hamnar hos Tom Oakley, en gammal enstöring, i byn Little Weirwold.
Hos Mister Tom möter Willie för första gången i sitt liv vänlighet. Han får äta sig mätt, han får kläder - och han får sova i en egen säng. Han möter snälla människor och får nya vänner. Men det lyckliga livet avbryts när hans mamma plötsligt hämtar hem honom. Dagar och veckor går utan att Mister Tom får något livstecken från Willie. Har någonting hänt honom?
Till slut ger sig Mister Tom i väg till London för att söka efter Willie.

Godnatt Mister Tom är en av våra mest älskade böcker och har blivit en klassiker.

Michelle Magorian

Godnatt Mister Tom