bok

Tystnad, tagning

Michelle Magorian

Författare

Beskrivning

2009-09-10
12-15

Författare

Michelle Magorian

Michelle Magorian är äntligen tillbaka! Tystnad, tagning är en gripande thriller som är omöjlig att släppa.

Det är 1949 i efterkrigstidens Storbritannien. Henry är fjorton år och han har det rätt jobbigt. Han saknar sin pappa som dött som en hjälte i kriget, och han flyr från vardagen och sin irriterande styvpappa genom att gå på bio så ofta han kan. Film är hans stora passion. I biljettkön träffar han en dag mrs Beaumont, som också älskar film. Hon lånar Henry en kamera till hans skolprojekt, som han gör med två killar i klassen som han inte alls gillar till en början, men som snart visar sig vara riktiga vänner. Henry lär sig att framkalla film - och en dag när han framkallar en gammal film som han hittat gör han en hemsk upptäckt som förändrar hela hans tillvaro.

En gripande och spännande berättelse om vänskap, tolerans, och om att stå upp för den man är. Karaktärerna etsar sig fast och man bär med sig historien länge.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originaltitel

Just Henry

Originalspråk

Svenska

Översättare

Meta Ottosson

Publiceringsdatum

2009-09-10

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129671841

Antal Sidor

656

Ryggbredd (mm)

47

Höjd (mm)

201

Vikt (kg)

0.939

Bredd (mm)

144

Recensioner

ettrumavord.blogspot.com

”en verkligt bra berättelse som innehåller precis allt”

"om ni vill ha en verkligt bra berättelse som innehåller precis allt, med fantastiska personskildringar och väldigt många filmreferenser så ska ni absolut sätta tänderna i Tystnad, tagning."

op.se

”en på många sätt fascinerande berättelse”

"Det är en på många sätt fascinerande berättelse Magorian har skrivit. Hon är mycket övertygande i såväl person- som miljöskildringar och besitter förmågan att höja spänningen i lagom doser inför upplösningen. Bokens slut är i och för sig lite väl lätt att förutsäga, men bara att som läsare få ta del i allt som sker kring Henry ger spänning nog.Är man dessutom filmintresserad borde Tystnad, tagning definitivt kunna ge spelrum åt både fantasin och drömmarna." Tomas Larsson

st.nu

”Ett bedårande och långsamt tidsdokument”

"Ändå är det ingen actionbok Michelle Magorian skriver, utan en intagande skildring av det efterkrigstidens London som alltid tycks komma i skuggan av det mer dramatiska kriget. /.../ Men för den tålmodige är belöningen rik, inte bara i det spännande tidsdokumentet utan också i berättelsen om hur myter förmår hålla människor mentalt fångna och förblinda dem och hur yttre problem kan föda så mycket mänsklighet, värme och vänskap."Susanne Holmlund

www.svd.se

”En tegelsten svår att släppa”

"Att hon är en god berättare, som väcker unga läsare till eftertanke visade hon redan i den slagkraftiga debuten ”Godnatt Mister Tom”. Även om det gått många år och många böcker sedan dess, så sitter takterna i."Ying Toijer-Nilsson

www.bokfreak.se

”en otroligt fin historia om vänskap”

"Tystnad, tagning är först och främst en bok för filmälskaren. Man lär sig massor om gamla filmer. Dessutom är det en otroligt fin historia om vänskap. Jag blev visst förtjust, men kanske inte lika fångad som för femton år sedan."

”Michelle Magorian, författaren som skrev den världsberömda romanen Godnatt Mister Tom, har gjort det igen.”

"Det är ett fascinerande äventyr att följa med på denna mentala resa, att få denna komplexa process åskådliggjord. Fördomar och missuppfattningar överges, till förmån för en vidsynt och mogen hållning. Dessutom är det en stor njutning att studera hur skickligt bokens komposition formas av interaktionen mellan inre och yttre skeenden.Djupet och skärpan i människoporträtten är dock bara en av de kvaliteter som utmärker Tystnad, tagning. Romanen har mycket att ge på en mängd olika nivåer, inte minst som initierad historisk skildring."Borås Tidning

 

Godnatt Mister Tom

Om boken

Under andra världskriget evakueras Willie Beech från London till engelska landsbygden. Han hamnar hos Tom Oakley, en gammal enstöring, i byn Little Weirwold.
Hos Mister Tom möter Willie för första gången i sitt liv vänlighet. Han får äta sig mätt, han får kläder - och han får sova i en egen säng. Han möter snälla människor och får nya vänner. Men det lyckliga livet avbryts när hans mamma plötsligt hämtar hem honom. Dagar och veckor går utan att Mister Tom får något livstecken från Willie. Har någonting hänt honom?
Till slut ger sig Mister Tom i väg till London för att söka efter Willie.

Godnatt Mister Tom är en av våra mest älskade böcker och har blivit en klassiker.

Michelle Magorian

Godnatt Mister Tom

Relaterat