Lars Brander

Foto av:

Okänd

Lars Brander är journalist, född 1957 i Bohuslän och uppvuxen på olika håll i Sydsverige. Han läste statskunskap och historia vid universitetet i Göteborg och har arbetat både inom dags-, kvälls- och veckopress.

Knasiga klassen får en ny elev, som han skrivit tillsammans med Hans Hatwig, är hans första bok för barn. Den följs hösten 2001 upp med Knasiga klassen drar till fjällen - en ännu vildare och mer uppsluppen historia för alla med skolminnen och barnasinnet i behåll!

Lars Brander är gift med Ann-Louise och har sju barn. På min fritid spelar jag gitarr, röker cigarr och dricker gärna en whisky. Eller två... Han inspireras av familjen - och av ett organiserat kaos i ett lika lyckligt som omtumlande hem! Varför blev du författare? - Jag har nog alltid skrivit. Det är väl på det hela taget det enda jag kan. Förutom Knasiga klassen-böckerna har jag också skrivit ett par ungdomsböcker under pseudonym, filmsynopsis, en ännu icke utgiven kokbok et c. Och så artiklar, reportage och intervjuer för dags-, kvälls- och veckopress. Massvis alltså.

Vad vill du med ditt arbete?
- En del fall att roa och underhålla, i andra fall vill jag väcka intresse och skapa debatt. Det beror på. Men min inspiration får jag av att leva.

Vilket djur skulle du helst vilja vara?
- Lejon. Häftig frisyr och många honor.

Vilken tid skulle du helst vilja leva i?
- I nuet, det är högst väsentligt. 1700-talet verkar också lockande.

Vilka författare tycker du om?
- Jag har flera. Anthony Burgess, Hemingway, Sven Delblanc m.fl. Stephen King och Torsten Ehrenmark i badkaret. Och gärna kokböcker.

Vilken är din favoritmat?
- Torskrygg är gott. Peter Harryson har lärt mig laga Torskrygg Picardi, vilket var vänligt av honom. Hummer. Kalkonbröst med gräddsås. Tempura på japansk krog. Pepparbiff på nötfärs i sås med armagnac. Piggvar med färskriven pepparrot och skirat smör. Späda nässlor, frästa med vitlök, klippt gräslök och salt och peppar. Kycklingbröst i grapefruktsås med brässerade rädisor och ostgratinerade auberginer. Akta er, jag kan hålla på hur länge som helst....

Vilken musik lyssnar du helst till?
- Beatles. McCartneys klassiska ådra. George Harrisons slidegitarr. Gillar även Springsteen, EmmyLou Harris, Dylan, Eric Bazilian, Pogues och en massa annat.

Lev väl!
Lars

Relaterat

Knasiga klassen drar till fjällen

Om boken

Klass 8A I Aleskolan i Småland är inte som andra. Kattis har nu gått ett år i knasiga klassen och börjar vänja sig vid sina utflippade lärare och klasskamrater. I den andra boken om knasiga klassen fortsätter historierna från Knasiga klassen får en ny elev. Hur ska Kattis och Professorn ha det egentligen, ska dom vara ihop eller bara vara kompisar? Varför lagar Kattis mamma korv till middag varenda dag? En lättläst tokrolig historia med högt tempo. Från 10 år.

Hans Hatwig, Lars Brander

Knasiga klassen drar till fjällen