Kristina Lindström

Foto av:

Magnus Liam Karlsson

Sedan jag var liten har jag varit näst intill besatt av historia, av vilka människor som levde här före oss, hur de talade, hur de tänkte och hur det såg ut. Min dröm har alltid varit att ha en tidsmaskin!

Jag är uppvuxen i Lycksele i Västerbotten, senare flyttade familjen till Arvika i Värmland. Jag är utbildad journalist och har arbetat på bland annat Dagens Nyheter, tidningen ETC och Kamratposten. Från mitten av 80-talet arbetade jag på Sveriges Radios samhällsredaktion, på Kanalen och det som senare blev Studio Ett. Från mitten av 90-talet arbetade jag på Sveriges Television som producent och projektledare för Bullen, Elbyl och Centrum. I tio är var jag chef för Kulturredaktionen på SVT och startade program som Kulturnyheterna, Kobra och K special.

Efter min tid på SVT Kultur gjorde jag, tillsammans med Maud Nycander, dokumentärfilmen Palme som fick flera Guldbaggar, bland annat för bästa klipp. Min senaste produktion är dokumentären Astrid som handlar om Astrid Lindgren och är en serie i tre delar. Den sändes i SVT julen 2014.

Jag har alltid skrivit. Flickornas Historia – Världen är del tre i en serie som skildrar flickors liv genom historien. De två första böckerna är Flickornas historia – om svenska flickor från stenåldern fram till våra dagar och Flickornas historia – Europa som nominerades 2002 till Augustpriset och fick Carl von Linné-plaketten 2003.

Relaterat

Flickornas historia - Världen

Om boken

Historia handlar vanligtvis om krig och kungar, nästan aldrig om barn och särskilt inte om flickor. Kristina Lindström har tidigare skrivit de kritikerrosade Flickornas historia, om svenska flickor från stenåldern fram till våra dagar och Flickornas historia - Europa, som blev Augustnominerad.

I Flickornas historia - Världen möter vi sjutton flickor från olika världsdelar och olika epoker, till exempel Juanita i Inkatidens Peru, Marie Antoinette under franska revolutionen, Michiko i bombens Hiroshima och Sandra under apartheidregimen i Sydafrika. Några av dem har funnits på riktigt, andra är påhittade ur en historisk verklighet. En kort faktatext avslutar varje kapitel. Med Lina Bodéns vackra illustrationer.

Kristina Lindström, Lina Bodén

Flickornas historia - Världen