Mauri Kunnas

Foto av:

© Otava/Katja Lösönen

Mauri Kunnas är född 1950 i finska Vammala i närheten av Tammerfors. Hans pappa var möbelsnickare med förkärlek för träleksaker, och som barn vistades Mauri mycket i verkstaden. ”Men själv hade jag tummen mitt i handen!” påstår han. Hur det nu var så gillade han att pyssla och hålla på med hantverk och efterhand tog tecknandet fart. Efter gymnasiet kom han in på Konst- och designhögskolan i Helsingfors där han tog sin examen 1975. Han började en karriär som serietecknare, han jobbade inom reklam och 1979 kom hans första barnbok. Och den har följts av flera…

Mauri Kunnas har ibland samarbetat med sin fru Tarja och de är närmast kultförklarade i Finland. Figurerna i deras böcker är förmänskligade djur, ofta hundar. Deras originella stil tilltalar alla med lite crazy humor, oavsett ålder. Till och med Kalevala-sagan är skildrad i bilderboksform. Böckerna finns översatta till nästan 30 språk.

Mauri Kunnas har erhållit en mängd finska och internationella priser för sitt arbete – bl.a. tecknarpriset på Barnboksmässan i Bologna.

Relaterat

Robin Hood

Om boken

Älskad klassiker, nu som ljudbok.

Medeltidens Englands är ett orättvist samhälle. Adel och präster livnär sig på fattiga borgare och bönder. Den grymma sheriffen i Nottingham driver hänsynslöst in skatt och kastar folk i fängelse om de inte kan betala. Men i Sherwoodskogen är det de fredlösa som står för rättvisan, inte de höga herrarna.
Skogens hjälte Robin Hood och hans trogna vän Lille John hamnar i många äventyr. De kämpar med list, skicklighet och humor och firar gärna sina segrar med öl och sång. Men de glömmer aldrig sin uppgift: att stjäla från de rika och ge till de fattiga.

Nu kommer klassiska Robin Hood äntligen som ljudbok. Torsten Wahlund läser.

Maj Bylock, Howard Pyle, Mauri Kunnas, Mauri Kunnas

Robin Hood