Mauri Kunnas

Foto av:

© Otava/Katja Lösönen

Mauri Kunnas är född 1950 i finska Vammala i närheten av Tammerfors. Hans pappa var möbelsnickare med förkärlek för träleksaker, och som barn vistades Mauri mycket i verkstaden. ”Men själv hade jag tummen mitt i handen!” påstår han. Hur det nu var så gillade han att pyssla och hålla på med hantverk och efterhand tog tecknandet fart. Efter gymnasiet kom han in på Konst- och designhögskolan i Helsingfors där han tog sin examen 1975. Han började en karriär som serietecknare, han jobbade inom reklam och 1979 kom hans första barnbok. Och den har följts av flera…

Mauri Kunnas har ibland samarbetat med sin fru Tarja och de är närmast kultförklarade i Finland. Figurerna i deras böcker är förmänskligade djur, ofta hundar. Deras originella stil tilltalar alla med lite crazy humor, oavsett ålder. Till och med Kalevala-sagan är skildrad i bilderboksform. Böckerna finns översatta till nästan 30 språk.

Mauri Kunnas har erhållit en mängd finska och internationella priser för sitt arbete – bl.a. tecknarpriset på Barnboksmässan i Bologna.

Relaterat

Hemma hos jultomten

Om boken

Mauri och Tarja Kunnas är Finlands mest framgångsrika par i barnboksbranschen. De har tidigare givit ut bilderböcker på Rabén & Sjögren, bland annat boken om Robin Hood (2010). Hemma hos jultomten är en av deras verkliga klassiker från 1981, i rolig svensk översättning och bearbetning av folklivsforskaren Ebbe Schön. I finska Lappland ligger en liten rödmålad by där jultomten bor med alla sina småtomtar. De arbetar och står i hela året i verkstäderna för att barnen ska få sina julklappar på julafton.

Mauri Kunnas, Mauri Kunnas

Hemma hos jultomten