Jeanette Winterson

Media

Pressbilder

Jeanette Winterson, född 1959 i Lancashire, England, växte upp som adoptivbarn i ett strängt frireligiöst hem, en uppväxt hon använt sig av i sin delvis självbiografiska debutbok. Hon har bl.a. försörjt sig som sminkös på en begravningsbyrå, glassbilschaufför och mentalskötare.
  
1985 kom Jeanette Wintersons första roman, Oranges Are Not the Only Fruit, ut i England och för den tilldelades hon Withbread Prize för bästa skönlitterära debut. Filmatiseringen (visades i svensk TV våren 1991) vann The British Academy of Film and Television Arts för bästa drama. Hon har erhållit en mängd priser för sina romaner och förekommer flitigt i engelsk press, TV och radio.
  
Jeanette  Winterson har skrivit en bilderbok och Tidväktaren var hennes första ungdomsbok. 

 

Relaterat

Solstriden

Om boken

Jeanette Winterson är en världsförfattare som är känd för sitt fantastiska språk, sina texters komplexitet och förmågan att ställa de svåra filosofiska frågorna. Hon har mest skrivit för vuxna men det här är hennes andra bok för åldersgruppen 9-12.

En elak magiker vid namn Magus har en dröm om att förvandla hela London till guld. Så han kidnappar sju pojkar med speciella förmågor från olika tidsepoker som ska hjälpa honom med det. När den sjunde pojken rymmer så blir huvudpersonen Jack kidnappad i stället.

Men Jack trotsar Magus och planerar i stället att fly och samtidigt rädda de andra pojkarna, draken som sitter fängslad i källaren och London och människorna som bor där.

Det är delvis en fortsättning på Tidväktaren men den kan läsas helt fristående. Den är mer lättillgänglig än den första och mer bearbetad redaktionellt.

Jeanette Winterson

Solstriden