Lise Indahl

Foto av:

Magnus Liam Karlsson

Lise Indahl är författare, dramatiker och radioproducent. 2008 debuterade hon som barn- och ungdomsförfattare med Den osynliga. Hon har på Rabén & Sjögren också utkommit med Hedens helgon (2019) och Du får vara hund: tre berättelser om kärlek (2023).

Lise skriver om sig själv:

Det verkar som att jag skriver om överlevnadsstrategier. Kanske allt handlar om det? I alla fall när man är barn. I alla fall var det så för mig.

Jag är född i Nordnorge och flyttade till Sverige som liten. Vi var så kallade arbetskraftsinvandrare på sextiotalet och Sverige var framtidslandet. Vi flyttade ofta. Jag har bott i småstäder och i betongförort och villaområde. Som barn hade jag ofta en känsla av att inte tillhöra, att jag levde i ett undantagstillstånd. Jag tror att min första bok, Den osynliga, kom ur den känslan.

I Hedens helgon trasslar Josefine till det rejält och måste ljuga och svika sin bästa kompis. Kan man vara en älskansvärd människa fast än att man är lite falsk? Alla har sina strategier, även om de inte är medvetna om dem. Och kittet som håller ihop allt, det är nog tillit, vänskap eller bara lite hygglighet.

I Du får vara hund: tre berättelser om kärlek får Frans panik när han ser lappen från Agnes som han har gillat i alla sina dagar. Cissi och Elli är handlingskraftiga som scouter, alltid redo att sticka ut och spana. Ester vill inte spana alls, hon vill hellre gå ut med hundar.

Relaterat

Du får vara hund

Om boken

Att vara kär kan vara roligt, pirrigt, hemligt, pinsamt, spännande och underbart. Men det betyder inte att det är lätt. Det vet huvudpersonerna i den här boken.
Frans är orolig för sin framtid. På lågstadiet tänkte han inte ett dugg på vad andra skulle tycka om det han sa eller gjorde. Så är det inte längre. När Agnes med det lockiga håret vill att de ska vara ihop är katastrofen ett faktum. Total kortslutning uppstår i hans skalle.Cissi och Elli tycker att det är praktiskt att vara kär i samma kille. Elli är modigare än Cissi som måste tänka efter före, men tillsammans vågar de vad som helst.Moa blir kär i nya killar hela tiden. Den ena är tristare än den andra tycker hennes bästis. Ärligt talat är faktiskt hundar betydligt sötare – och roligare att vara med.Rakt, enkelt och underfundigt berättar Lise Indahl om kärlek ur tre mellanstadiebarns perspektiv. Olga Nycanders roliga bilder kompletterar stämningen perfekt.

Lise Indahl, Olga Nycander

Du får vara hund

Relaterade artiklar

Mitt i prick om kärlek

Att vara kär kan vara roligt, pirrigt, hemligt, pinsamt, spännande och underbart. Men det betyder inte att det är lätt. Det vet huvudpersonerna i den här boken. Genom tre varma och kloka berättelser med olika ingångar berättar Lise Indahl om kärlek ur tre mellanstadiebarns perspektiv. Olga Nycanders roliga bilder kompletterar stämningen perfekt.