Brian Williams

Foto av:

The Chicken House

Brian Williams är född och uppvuxen i Zambia, men flyttade till Liverpool med sin familj på sjuttiotalet. Han ägnade tonåren åt sina tre huvudintressen – amatörboxning, experimentell konst och folkrace – och gick sedan på konstskola under åttiotalet, där han underligt nog utmärkte sig genom att bli omnämnd som ”En dynamisk samling konstutövare”. Vid ett tillfälle fick brandkåren tillkallas för att släcka en av hans mer eldfängda installationer, och han fick då rådet av sin professor, sir Laurence Gowing, att se på incidenten som en del av konstverket. Efter sin examen har han fortsatt verka som målare, skribent och filmmakare i både egna projekt och otaliga andra engelska produktioner. Han bor idag med sin osynliga hund i de djupaste delarna av Hackney.

Intervju med Brian Williams och Roderick Gordon:

En varm sommar bestämde sig bästa vännerna Roderick Gordon och Brian Williams för att de skulle skriva en bok. Boken, Tunnlar, fångades upp av förläggaren Barry Cunningham på The Chicken House, och resten är historia.

Hur uppstod ert samarbete?
Brian: Vi träffades på universitetet och vi har umgåtts sen dess.
Rod: Vi brukade träffas i centrala London, där jag jobbade, och vi upptäckte att vi hade mycket gemensamt.
Brian: Vi bestämde oss för att göra någonting tillsammans. Vi gjorde några filmsnuttar och det var då Rods fru föreslog att vi skulle skriva en barnbok. Vi satte igång, och den tog över våra liv!

Hur gör ni rent praktiskt när ni skriver?
Brian: Vi sitter vid köksbordet tidigt på morgonen och brainstormar. Vi skriver ner alla idéer på papper, gör skisser, och när vi har tillräckligt mycket material för ett kapitel, skriver Rod på ett mirakulöst sätt ner allting i datorn.
Rod: Han menar att jag kan använda ett tangentbord!
Brian: Han ser till att allting kommer på plats, skriver ut och ger mig pappersbunten. Sen redigerar jag, klottrar ner kommentarer, gör pilar, stryker ner, och sen är det Rods tur att göra samma sak. Sådär håller vi på tills vi är nöjda med texten.

Var kom idén till Tunnlar ifrån?
Rod: Det var två idéer. Jag grävde vid mitt hus och träffade på en massa stora stenar. En granne berättade att det hade fanns en tunnel som gick från mitt hus till kyrkan. När han var barn hade han försökt hitta tunnelingången. Det fick mig att tänka på huvudpersonen Will, även om han inte hade något namn då.
Brian: Jag hörde en historia om några vägarbetare i Liverpool som hade stött på något som liknade en underjordisk tunnel. Den såg ut precis som en gata, och det visade sig finnas ett utbyggt tunnelsystem under stan. Det fick mig att tänka på en hemlig gata eller en osynlig stad. Då började Rod prata om en ung arkeolog, och sen var det bara att sätta igång och skriva.
 

Relaterat

Nära

Om boken

Fjärde delen i Roderick Gordons och Brian Williams internationella storsäljarserie!

Will Burrows, fjorton år, befinner sig vid jordens medelpunkt, i en hemlig och bortglömd värld. Hans fiender styxarna är honom hack i häl. Will har satt stopp för deras grymma planer, och därför ska han straffas. De är beredda att förfölja honom till världens ände - och längre än så.

Ett hisnande äventyr som delvis utspelar sig i underjorden, delvis uppe på ytan. Will och hans allierade kastas mellan hopp och förtvivlan när de försöker rädda inte bara sig själva, utan också resten av jordens befolkning, från undergång.

Böckerna om Wills äventyr i underjorden har blivit riktiga storsäljare. Första boken Tunnlar och fortsättningen Djupare har sålt i 150 000 exemplar bara i Storbritannien, och filmrättigheterna till Tunnlar är sålda till Hollywood. Böckerna har översatts till ett trettiotal språk.

Roderick Gordon, Brian Williams

Nära