E Lockhart

Media

Pressbilder

E. (som står för Emily) Lockhart föddes i New York City, men växte upp i Cambridge, Massachusetts och Seattle, Washington. Redan som åttaåring drömde hon om att bli författare, men det var först i tjugoårsåldern som hon började skriva seriöst. Hon har skrivit sju ungdomsböcker och är även doktor i engelsk litteratur
Som tonåring gick hon först på konstskola (där hon var en av de utstötta) och sen på prep school (där hon tillhörde de populära). Efter det gick hon på college i Vassar - där hon festade varenda kväll och dansade balett på dagarna, och därpå följde grad school i Colombia - där hon pluggade så hårt att hon höll på att bli tokig. Nu försörjer hon sig på sitt författarskap.

Idén till Listan

När E. under en ledighet började rota igenom sina kartonger med gamla High School-årsböcker kom hon plötsligt att tänka på en gammal anteckningsbok där hon brukade skriva ner namnen på de killar hon kysst. Och plötsligt tog en bokidé form. Grundtanken för Listan, hennes första bok om Ruby Oliver, var att utforska den absolut värsta, mest smärtsamma sociala situationen hon upplevt på high School: att se sin expojkvän tillsammans med någon annan.
”Det finns så många böcker som slutar lyckligt. Och det är klart, ibland älskar jag riktigt gulliga kärleksromaner. Men speciellt i high School tenderar det där lyckoskimret att bli rätt kortvarigt. Människor beter sig helt galet. De är unga och tanklösa. Så jag ville skriva om en hemsk känsla som jag tycker det finns för lite av i ungdomsböcker”, säger hon. Men, påpekar hon, själv var hon långt ifrån den killmagnet som huvudpersonen Ruby Oliver är.
Lockhart gillar att låta sina böcker utspela sig på high school eftersom människorna där är fångade i ett eget litet universum. Man MÅSTE gå dit varje dag, oavsett hur ruttet det är. Det spelar ingen roll om man just fått sitt hjärta krossat, eller om man vet att någon kommer att slå ner en, eller om alla är taskiga eller om man misslyckas med allt man tar sig för. Man måste ändå gå dit.

Skrivkramp och ritualer

E. Lockhart skriver alltid på morgonen, när det är som tystast, med en kopp kaffe till hands, och hon ser till att alltid skriva minst en sida per dag. Hennes arbetsrum är pyttelitet, egentligen bara en garderob med fönster. Om hon får skrivkramp hoppar hon till en annan scen i boken än den hon håller på med. Om även den scenen känns omöjligt skriver hon något som ändå känns görbart - t.ex. en beskrivning av någon karaktär. Om inte ens det funkar tar hon en promenad eller går till gymmet.

15 saker du inte visste om E. Lockhart:

1. Hon skrev två romaner när hon gick i trean.
2. Hon var snabbast i sin klass på att skriva maskin när hon gick i åttan (och ja, hon är så gammal att hon använde skrivmaskin, inte dator).
3. Nu skriver hon allt på dator.
4. Favoritläppstift: Bobbi Brown Cherry.
5: Första bil: En vit Volvo från 1964.
6. Hon är vegetarian, länge var hon strikt vegan som en protest mot hur djur behandlas inom kött- och mejerinäringen. Troligen kommer hon åter att bli vegan någon gång, men just nu …
7. … är hennes favoritglass Häagen Dazs dolce de leche.
8. Hon har simmat med stingrockor.
9. Hon gillar vaxmuseum.
10. Hon brukade älska berg-och-dalbanor men är nu skraj för att åka dem. Trots det …
11. … så älskar hon nöjesfält.
12. När hon var yngre brukade hon gråta efter sina lektioner i kreativt skrivande eftersom hon fick så usel kritik.
13. Läraren i det ämnet tyckte att det hon skrev var så tråkigt att han så småningom erkände att han inte ens brydde sig om att läsa de omarbetade versionerna.
14. Hennes råd till blivande författare är: läs, läs, läs! Både klassiker och vad du för tillfället känner dig sugen på att läsa.
15. Hon har aldrig skrivit dagbok i mer än några dagar. Hon vill helst skriva för en publik - även om det bara är en påhittad sådan.

 

 

Relaterat

Listan

Om boken

Möt Ruby Oliver - en modern tonårig (anti)hjältinna med många trassliga relationer och problem som läsarna kan skratta åt, snyfta till, skämmas över och garanterat kommer att identifiera sig med. Chick-lit när den är som bäst! Ruby Olivers lista över pojkvänner - de jag ångrar, de som det kunde ha blivit nåt med och de som aldrig ens såg mig
1. Adam (men han räknas inte)
2. Finn (men det var bara vad folk trodde)
3. Hutch (men honom vill jag helst inte tänka på)
4. Gideon (men det var bara på avstånd)
5. Ben (men han visste inget)
6. Tommy (men det var omöjligt)
7. Chase (men det var bara han som inbillade sig)
8. Sky (men han var upptagen)
9. Michael (men gud vad jag inte ville det)
10. Angelo (men det var bara en date)
11. Shiv (men det var bara en kyss)
12. Billy (men han ringde aldrig)
13. Jackson (ja, okej, han var min pojkvän, fråga inte mer om det)
14. Noel (men det var ett stort misstag)
15. Cabbie (men jag har inte bestämt mig än) Innan nån som läser det här tänker att jag är värsta slampan - eller inbillar sig att jag är fantastiskt populär - vill jag bara påpeka att listan innehåller absolut varenda kille som jag har haft minsta, pyttigaste antydan till nånting ihop med.

E Lockhart

Listan