Hans Arnold

Media

Pressbilder

Hans Arnold (1925-2010)

I över femtio år tecknade Hans Arnold mest skräckbilder, men även sagomotiv och surrealistiska bilder.

Hans Arnold föddes i den lilla katolska staden Sursee i Schweiz den 22 april 1925. Fadern Ervin var veterinär och yrkesmilitär, modern Greti hemmafru. I familjen ingick också äldre systern Hedy och yngre brodern Paul.

Lille Hans spelade fiol i stadens operettorkester där fadern spelade förste älskarrollerna. Hans Arnold hade en strängt katolsk uppfostran med stark tro på himmel och helvete. I skolan kunde lärarnas uppfostringsmetoder liknas vid rena tortyren med inlåsning i mörkercell och slag på händerna efter att de gnidits in med salt. Tecknandet började med karikatyrer av lärarna som Hans sålde till sina kamrater.
1936 antogs han till konstfack i Luzern. Efter att ha gått i lära hos en filmtecknare köpte han dennes utrustning och startade ateljé i sitt pojkrum hos föräldrarna. Hans första film var en reklamfilm för en möbelfirma.
1946 åkte han med några vänner till Paris. Han arbetade under en kort period på ateljé Grimault, tecknade kroki och levde nattliv.

Till Sverige kom han 1948. Sitt yrkesliv inledde han på Sagokonstfilm, där han extraarbetade. Därefter fick han arbete som illustratör på Högerpressens nyhetsbyrå. Illustrationer i Svenska Dagbladet ledde till att han blev anlitad av Åhlen & Åkerlunds Förlag som hade alla veckotidningar. Det dröjde inte länge förrän han blev ARNOLD - skräcktecknaren med hela svenska folket. Detta tack vare Veckans Chock i Vecko Revyn 1954-74.

Hans Arnold hade under alla år en bred och trogen publik. På senare år fick hans bilder förnyad uppmärksamhet och de har visats i en lång rad utställningar. Ja, sin första utställning hade Hans Arnold redan 1959 på galleri Färg och form.

Konstnärinnan och författarinnan Vera Nordin blev hans hustru 1955. Ett år senare föddes tvillingarna Ylva och Björn. Familjen bodde i Hässelby fram till 1976, då de flyttade till Gamla Stan. Där levde hans Arnold fram till sin död hösten 2010.

Relaterat

Allrakäraste syster - målarbok

Om boken

Följ med på ett magiskt äventyr bland Salikons rosor!
Bakom rosenbusken till den Gyllene salen där Ylva-Li är drottning och där leken och fantasin är verklig. Där det onda möter det goda i ett färgsprakande äventyr. En sagolik målarbok baserad på Astrid Lindgrens klassiker, Allrakäraste syster. Här varvas illustrationer av Hans Arnold med citat från boken.

Nu ska jag berätta en hemlighet:
Jag har en tvillingsyster.
Tala inte om det för någon!
Hon heter Ylva-Li och hon kallar mig "Allrakäraste Syster".
Ylva-Li tycker bara om mig.
Vi har ett särskilt språk, som bara vi förstår.
Och vi har så roligt tillsammans!

En målarbok utöver det vanliga fylld med illustrationer och fantasifulla mönster som är redo att fägläggas.

Astrid Lindgren, Hans Arnold

Allrakäraste syster - målarbok