Ida Björs

Media

Pressbilder

Ida Björs om sig själv:
”VERKLIGA FAKTA
Illustratör, tar beställningar per telefon, e-mail o.s.v. Kan rita djur, natur, människor, traktorer, alltsammans ytterst komplicerade saker. Hon kan också göra enbart dekorativa, ytliga bilder. Men det bästa av allt är att hon också kan rita riktigt stelt och tråkigt bara man säger till innan. Hennes specialitet är dock känsliga relationsbilder emedan hon har stor förmåga att tänka sig in i andra människors liv.”

Eller så kan det kännas ibland när man bara får rita bilder som handlar om skilsmässobarn, alkoholister, döden, intet, människor som har problem med att gå på toaletten och så vidare.

Jag heter Ida Björs, är född 1973 och kommer i från Järvsö, Hälsingland -Sveriges närmaste alp. Men bor nu i Stockholm med en liten knodd en katt en kille och drömmer om ett sommarhus i Järvsö.

1999 gick jag ut Konstfack, Grafisk design och Illustration. Jag har frilansat som illustratör sedan dess och varvat med konstutställningar som jag fyllt med målningar, folkdräkter, stickade objekt och annat. Som illustratör har jag jobbat med Dagens Nyheter, Tidskriften Provins, BLM, Kamratposten, Systembolagets kundtidning m.m.

Och så äntligen har jag fått göra en bilderbok med sidor fyllda av bilder, så roligt.

Vinnare i svenskt pappers tävling Brev, papper och design på Konstfack
Omdöme: MEJERIET: Ida Björs (Konstfack)
Bra formgivning ska förmedla och förstärka en själ och personlighet. Mejeriets enheter ger en humoristisk och tydlig bild av vad som för dom är viktigast: Verksamheten! Antidesign när den är som bäst!

Utställningar:
Designforum, Svensk form
Teatergalleriet, Uppsala
Konsthallen, Bollnäs
Candyland, Stockholm
Edsvik Konsthall, Sollentuna

Stipendier:
Konstnärsnämndens arbetsstipendium 2003

Illustrationer:
Catwalk, 29 modetecknare visar sina bästa bilder, Arvinius förlag.
Lina Stoltz, Mina och mirakelmannen, R&S, 2000
Djur som bär och drar, AW, 2003
Rena Semestern, Naturskyddsföreningen, 2004
När vi sa farväl till Niklas, Natur & Kultur, 2005

Relaterat

Den elektriska pojken från Arbrå

Om boken

En "självlysande", kristallklar och lyhörd diktsamling för unga hör till det verkligt ovanliga. Med inspiration från ett verkligt människoöde, har Victoria Hammar och Ida Björs skapat en förunderligt vacker diktsamling. "Den elektriska pojken", Zander Nord, har funnits på riktigt. Gustav Zander Valentin Nord, föddes 1907 i Sjögrå, mellan Arbrå och Bollnäs. Zander växte upp på morföräldrarnas gård, kallad "spökgården" på grund av de oförklarliga fenomen som han gav upphov till. Prästen, folkskolläraren, provinsialläkaren, landsfiskalen, samt en psykolog från Uppsala, lär ha bevittnat och dokumenterat dessa. Grannar som sökte sig till "spökgården" har också berättat om händelserna. Zander tycks ha orsakat fenomen som bröt mot naturlagarna. Satt han på en stol eller i en skottkärra så kunde de förflyttas av sig själva. Tilltagande ljud, knackningar och buller hördes i väggarna. En del trodde att det var påverkan av elektriciteten som installerades i husen på 20-talet. Där Zander fanns börjde glödlampor att lysa och telefoner ringa av sig själva. Zanders far ordnade visningar av "gossen med den mystiska kraften" mot entréavgift. Föreställningarna stoppades dock av barnavårdsnämnden. Efter elchockbehandling i Stockholm upphörde fenomenen helt. Som vuxen blev Zander Nord hjälpkarl på gårdar innan han gick till sjöss. Han drunknade i Stettin nyårsafton 1948. Victoria Hammar befäster sin särställning bland de unga författarna med sin vackra diktsvit om Zander Nord, pojken från Hälsingland. Hon har en ton, en lyhördhet som griper tag i och förflyttar läsaren till en annan värld och en annan tid. Ida Björs poetiska bilder fångar tidsandan, gestaltar känslor och atmosfär och inte minst Zander själv, i skönhet. Hon har en särskild blick för känsliga relationsbilder. Victoria Hammar är bosatt i Delsbo. Ida Björs kommer från Järvsö.

Victoria Hammar, Ida Björs

Den elektriska pojken från Arbrå