Jenny Dahlberg

Foto av:

Elly Tharby

En gammal mjölkbutikslokal i Kungsladugård i Göteborg, med sju kollegor och över 300 st tuschpennor, är Jenny Dahlbergs (f.d. Karlssons) kreativa bas. Hon har tecknat ”så länge hon kan minnas”, men sedan 2008 har hennes detaljerade, fartfyllda och roliga illustrationer synts i en rad barn- och läromedelsböcker, på mjölkpaket och framför allt i barntidningen Kamratposten, där Jenny förutom mängder av illustrationer även har skapat deras nya maskotar KomPisarna. Karaktäristiskt för Jennys älskade illustrationer är att det finns massor att upptäcka i bilderna. Hon väver också gärna in personliga ting, som nära och käras namn, eller saker som hon har i sitt hem – eller drömmer om att ha i hemmet. Vissa gånger smygs ett självporträtt med in i bilden, exempelvis i Äppelresan.

”Namnen på mina barn finns med på flera uppslag i Äppelresan, bland annat på en registreringsskylt och en affisch. Och på ett uppslag finns min absoluta drömväska från Svenskt Tenn. Bästa "fönstershoppingen" är att rita sakerna tycker jag.”

Jenny Dahlbergs älskade, detaljerade, fartfyllda och roliga illustrationer känns igen från bland annat KP och Arlas mjölkpaket. Äppelresan är första boken där Jenny står för både text och bild.

Relaterat

Kalaskatastrofen

Om boken

Hur svårt kan det vara att ordna ett kalas egentligen? Ett maskeradparty med roliga lekar borde väl till och med Viking, Viktor och Vilma i superhemliga klubben Klant & Kompani klara av?

Eftersom det är Vilmas födelsedagskalas får hon bjuda åtta personer, Viking och Viktor får bjuda varsin. Viking vet med en gång vem han vill bjuda, söta Meltem med ögon som stjärnor. Men det vågar han inte säga till någon, i stället säger han att han ska bjuda Martin i klassen. Och utan att han riktigt vet hur det gick till har han plötsligt bjudit in dem båda två. Nu är Viking verkligen i knipa! Hur ska han få Martin att avstå från kalaset? Och kommer Meltem någonsin att tycka att han är något annat än en stor klant?

Kalaskatastrofen är den sjätte fristående delen i serien om den hemliga klubben AB Klant & Kompani. En rolig kapitelbok med korta kapitel som även ovana läsare klarar av att läsa helt själva. Det är högt tempo, perfekt tajming och lite pirrig kärlek förstås. I den här nyutgåvan är alla Jenny Karlssons superfina och festliga bilder färglagda.

Ingelin Angerborn, Jenny Karlsson

Kalaskatastrofen

Relaterade artiklar

”Jag brukar väva in barnens namn och mina drömprylar i illustrationerna”

Jenny Karlsson, känd från bland annat KP och Arlas mjölkpaket kommer med en ny bok, Äppelresan.