”Jag brukar väva in barnens namn och mina drömprylar i illustrationerna”

Foto av :

Foto: Elly Tharby

Publicerad:

2018-05-17

Jenny Karlsson, känd från bland annat KP och Arlas mjölkpaket kommer med en ny bok, Äppelresan.

Ett vackert grönt äpple missar äppelplockarens korg och studsar iväg i en väldig fart. Det blir början på ett halsbrytande äventyr, signerat Jenny Karlsson, känd från bland annat KP och Arlas mjölkpaket. Äppelresan är hennes första helt egna bok med text och de karaktäristiska illustrationerna väcker både läslust, bildlust och äventyrslust.

Som en kanonkula far äpplet fram längs stadens gator, genom affärer och restauranger, och sprider kaos omkring sig. Det tjongar till en småbarnspappa i huvudet, trashar en frisörsalong, blir boll i en tennismatch och studsar vidare rakt ut i rymden. Idén föddes redan på Serie- och Bildberättarprogrammet på Högskolan i Gävle där Jenny Karlsson fick i uppgift att rita serie utan text.

- Där fick en följa, ruta för ruta, ett äpple som på sin färd ställer till problem för de flesta som kommer i dess väg. Genast tänkte jag att det skulle kunna bli en rolig barnbok, säger Jenny. Att det tillkom ljudeffekter i bilderna kändes naturligt - jag använder mig alltid av ljudeffekter när jag läser sagor för mina barn.

Äppelresan kan man bildläsa, tillsammans eller på egen hand, fantisera vidare kring och bygga vidare till egna fantastiska berättelser. Som vanligt i Jenny Karlssons älskade illustrationer finns det massor att upptäcka i bilderna. Jenny väver också gärna in personliga ting, som nära och käras namn, eller saker som hon har i sitt hem - eller drömmer om att ha i hemmet. Vissa gånger smygs ett självporträtt med in i bilden, så även i Äppelresan.

- Namnen på mina barn finns med på flera uppslag i Äppelresan, bland annat på en registreringsskylt och en affisch, berättar Jenny. Och på ett uppslag finns min absoluta drömväska från Svenskt Tenn, bästa "fönstershoppingen" är att rita sakerna tycker jag.

Relaterat

Äppelresan

Om boken

Ett vackert grönt äpple missar äppelplockarens korg och studsar iväg i en väldig fart. Det blir början på ett halsbrytande äventyr! Som en kanonkula far äpplet fram längs stadens gator, genom affärer och restauranger, och sprider kaos omkring sig. Det tjongar till en mobilpratande tjej i huvudet, trashar en frisörsalong, blir boll i en tennismatch och studsar vidare rakt ut i rymden!

Ett riktigt fartfyllt äventyr med massor att upptäcka i bilderna. En bok man kan bildläsa, tillsammans eller på egen hand, fantisera vidare kring och bygga vidare till egna fantastiska berättelser. En bok som väcker läslust, bildlust och äventyrslust!

Jenny Dahlberg, Jenny Karlsson

Äppelresan

Relaterade artiklar

”Jag brukar väva in barnens namn och mina drömprylar i illustrationerna”

Jenny Karlsson, känd från bland annat KP och Arlas mjölkpaket kommer med en ny bok, Äppelresan.