Jenny Karlsson

Foto av:

Elly Tharby

En gammal mjölkbutikslokal i Kungsladugård i Göteborg, med sju kollegor och över 300 st tuschpennor, är Jenny Karlssons kreativa bas. Hon har tecknat ”så länge hon kan minnas”, men sedan 2008 har hennes detaljerade, fartfyllda och roliga illustrationer synts i en rad barn- och läromedelsböcker, på mjölkpaket och framför allt i barntidningen Kamratposten, där Jenny förutom mängder av illustrationer även har skapat deras nya maskotar KomPisarna. Karaktäristiskt för Jenny Karlssons älskade illustrationer är att det finns massor att upptäcka i bilderna. Jenny väver också gärna in personliga ting, som nära och käras namn, eller saker som hon har i sitt hem - eller drömmer om att ha i hemmet. Vissa gånger smygs ett självporträtt med in i bilden, exempelvis i Äppelresan.

”Namnen på mina barn finns med på flera uppslag i Äppelresan, bland annat på en registreringsskylt och en affisch. Och på ett uppslag finns min absoluta drömväska från Svenskt Tenn. Bästa "fönstershoppingen" är att rita sakerna tycker jag.”

Jenny Karlssons älskade, detaljerade, fartfyllda och roliga illustrationer känns igen från bland annat KP och Arlas mjölkpaket. Äppelresan är första boken där Jenny står för både text och bild.

Relaterat

Kalaskatastrofen

Om boken

Hur svårt kan det vara att ha kalas egentligen? Ett maskeradparty med roliga lekar? Det borde väl till och med Viking, Viktor och Vilma i superhemliga klubben Klant & kompani klara av?

Eftersom det egentligen är Vilmas födelsedagskalas får hon bjuda åtta personer, Viking och Viktor får bjuda varsin. Viking vet med en gång vem han vill bjuda, söta Meltem med ögon som stjärnor. Men det vågar han inte säga till någon, i stället säger han att han ska bjuda Martin i klassen. Och utan att han riktigt vet hur det gick till har han plötsligt bjudit in dem båda två. Nu är Viking verkligen i knipa! Hur ska han få Martin att avstå från kalaset? Och kommer Meltem någonsin att tycka att han är något annat än en stor klant?

En riktig kapitelbok, men med korta kapitel, många roliga bilder, högt tempo, perfekt tajming och lite pirrig kärlek förstås. En serie som även ganska ovana läsare ska klara av att läsa helt själva, med fina bilder av Jenny Karlsson.

Kalaskatastrofen är den sjätte, fristående delen om den superhemliga klubben Klant & kompani. Läs också Kartkatastrofen, Klockkatastrofen, Kaninkatastrofen, Kungskatastrofen och Kalsongkatastrofen.

Ingelin Angerborn, Jenny Karlsson

Kalaskatastrofen

Kaninkatastrofen

Om boken

Den superhemliga klubben AB Klant & kompani har tre medlemmar - Viking, Viktor och Vilma. När de tre är i farten får man passa sig, de är nämligen inget mindre än världshistoriens i särklass klumpigaste gäng.

Vilma är en riktig klantskalle. Viktor är typ ännu klantigare. Och Viking, han är klantigast av dem alla. Meltem är tjejen med den söta, allvarliga munnen och ögon som stjärnor. Tjejen som Viking vill krama. Det är därför han råkar säga att han är kaninexpert när Meltem frågar om någon kan ta hand om hennes lilla Snövit en helg. Vikings kompisar i Klant & kompani kan ju hjälpa till. Vilma och Viktor är först tveksamma. Förra gången Klant & kompani skulle ta hand om ett djur slutade med en katastrof. Men hur svårt kan det egentligen vara att passa en liten kanin? Den sitter ju i bur. Och i början går det lätt. Plättlätt. Sen går det plötsligt snett. För det är inte klokt hur svårt det kan vara att se skillnad på små kaniner ...

Ingelin Angerborn är världsbäst på den här typen av fnittriga, pirriga böcker. Hon har en klockren känsla för sådant som är så pinsamt i den här åldern att man nästan håller på att dö. Och sådant vill man ju också läsa om!

En riktig kapitelbok, men med korta kapitel, många roliga bilder, högt tempo, perfekt tajming och lite pirrig kärlek förstås. En serie som även ganska ovana läsare ska klara av att läsa helt själva, med superfina bilder av Jenny Karlsson.
Kaninkatastrofen är tredje fristående delen om den superhemliga klubben Klant & kompani. Läs också Kartkatastrofen, del 1 och Klockkatastrofen, del 2.

Ingelin Angerborn, Jenny Karlsson

Kaninkatastrofen

Relaterade artiklar

”Jag brukar väva in barnens namn och mina drömprylar i illustrationerna”

Jenny Karlsson, känd från bland annat KP och Arlas mjölkpaket kommer med en ny bok, Äppelresan.