”Den ostoppbara kärleken, den som inte låter sig tämjas”

Foto av :

Foto: Johanna Westin / den sjungande fotografen

Publicerad:

2016-07-27

Anna Ahlunds Du, bara är en romantisk historia om att vara ung, att vilja vissa saker litegrann och andra saker så mycket mer.

Vad är det för bok du skrivit?

Du, bara är en romantisk historia om sextonårige John som blir kär i samma kille som sin storasyrra. Boken utspelar sig i ett somrigt Uppsala, på ett hustak och i en pappershandel, och är full av personer som nördpratar musik och böcker och viker papperstranor. Det handlar om att vara ung, att vara syskon, att vilja vissa saker litegrann och att vilja andra saker så mycket att det gör ont. Det handlar om sex och om vänskap, att komma nära någon och att bryta sig loss från något annat. Mest är det en berättelse om den ostoppbara kärleken, den som inte låter sig tämjas, utan härjar runt och gör precis som den vill.

Vem ska läsa den, tycker du?

Jag tror att boken kommer passa dig som gillar David Levithan men som liksom jag tycker att han är omotiverat snål med hånglet.

Vad var det bästa med att skriva den här boken?

Det bästa med att skriva Du, bara har varit att jag under hela skrivprocessen haft världens varmaste och mjukaste känsla i magen. Det är så mycket kärlek! Jag älskade att ge John och Frank en värld där de kunde vara hur kära de ville utan att någon behövde kommentera att båda är killar. I boken är det helt enkelt ingen som bryr sig. De får vara kära, bara. Jag önskar att jag kunde ge en sån värld till alla ungdomar.

-----------
Anna Ahlund, född 1987, är utbildad lärare i svenska och musik och arbetar som skolbibliotekarie. Du, bara är hennes bokdebut.

Relaterat

Du, bara

Om boken

"Frank, det här är min lillebror John."

Han tittar upp och ser på mig.

Jag håller andan.

Hans ögon är elektriska. Svarta som ett natthav där blixten slagit ner. Utan att släppa mig med blicken reser han sig upp, ler och sträcker fram handen. Jag tar två steg fram och fångar den. Hans handflata är sval.

"Hej John."

Du, bara är en romantisk och hjärteknipande historia om sextonåriga John som blir kär i den två år äldre Frank. Frank är oturligt nog redan är tingad av Johns storasyster Caroline. Och Caroline är van att få som hon vill. John är van att backa, men det tänker han inte göra nu. Dessutom har Frank en egen vilja. Och ett krossat hjärta i bagaget, vilket krånglar till saker.

Det handlar också om en bästis, ett båthus, en pappershandel, ett hustak med utsikt över hela Uppsala, Nick Drake, Räddaren i nöden, tusen papperstranor och trädgårdsrosor från Svartbäcken. Och så en hel del sex.

Du, bara är en smärtsamt ärlig och vacker debut om hur kärleken alltid gör som den vill.

Anna Ahlund

Du, bara

Relaterade artiklar

Ny, efterlängtad roman av Anna Ahlund

Anna Ahlund har hyllats för sina tidigare böcker, bland annat för sitt sätt att skriva om icke-heteronormativa relationer. Nu är hon tillbaka med en ny ungdomsroman – Ganska nära sanningen.