Anna Ahlunds ”Saker ingen ser” nominerad till QX Gaygala 2018

Foto av :

Fotograf: Johanna Westin

Publicerad:

2018-01-02

För andra året i rad nomineras Anna Ahlund i kategorin Årets bok.

”Ahlunds story om ett år i några gymnasieungdomars liv på ett läroverk bjuder på ett kul persongalleri med olika kön och sexuell läggning. På ett smart sätt sätter hon också den icke-binära könsidentiteten som norm och skapar intressant berättande.”
Juryns motivering

Anna Ahlund är utbildad lärare i svenska och musik, men jobbar numera vid sidan om skrivandet med ungdomar och läsfrämjande på Uppsala stadsbibliotek. Hon debuterade 2016 med Du, bara som hyllades av en samstämmig kritikerkör.

Årets QX Gaygala äger rum den 5 februari på Cirkus i Stockholm. Rösta här >>

Relaterat

Saker ingen ser

Om boken

"Jag kysser alltid främlingar på nyår", säger hon och rättar till sin mössa.
"Jag med", säger han, fast det inte är sant.
Hon harklar sig.
"Vet du att nyårskyssen säger hur resten av året kommer att bli?"

Det händer mycket i korridorerna på Sibylla allmänestetiska läroverk. Där finns Fride som är så kär i Miriam att hen inte kan tänka på annat. Yodit som målar och försöker ta plats i gänget. Johannes som läser Karin Boye och försöker få plats i livet. Aron, vars tvillingsyster Linn fick all talang. Och Linn, som undrar vad hon ska göra med den. Och så är det Sebastian, han som ska kyssa en ny person varje månad. Ett nyårslöfte som trasslar till saker för fler än honom själv.

Anna Ahlund

Saker ingen ser

Relaterade artiklar

Ny, efterlängtad roman av Anna Ahlund

Anna Ahlund har hyllats för sina tidigare böcker, bland annat för sitt sätt att skriva om icke-heteronormativa relationer. Nu är hon tillbaka med en ny ungdomsroman – Ganska nära sanningen.