Minnesord om Ulf Stark

Foto av :

Foto: Leif Hansen

Publicerad:

2017-07-06

Birgitta Westin, Ulf Starks förläggare och redaktör i 30 år, minns en författare som lämnar ett stort tomrum.

Ulf Stark skrev enkelt och poetiskt, ofta om livsfrågorna. Han skapade sina världar av sorg och glädje, kärlek och längtan. Och han gjorde det alltid med humor och med ett absolut gehör för tonläget. Förmågan att beröra läsarna gjorde att han fick publikens öra och att höra hans berättelser högläsas är en upplevelse.

Ulf var en av våra stora sagoberättare. Likt en H C Andersen av vår tid formade han sina historier till svindlande äventyr. Göran och draken (2001/2012) är ett exempel. Det är en makalös riddarsaga, som bjuder på Ulfs version av Göran­legenden och ett alldeles oväntat slut. Anna Höglund har gjort bokens underbara illustrationer. Det är också hon som tecknat de skimrande bilderna i Amos och Soma, sagan om den stora kärleken (2009). Berättelsen om de två aporna Amos och Soma utspelar sig i skuggan av ginkoträd och bambudungar i en japansk sagovärld.

Ulf Stark skrev också tre geniala böcker om de två vännerna Kanel och Kanin: Kanel och Kanin -­ Dikter om kroppen (2006), Kanel och Kanin letar efter sommaren (2008) och Kanel och Kanin och alla känslorna (2012). Och han skapade dialogen mellan dem i form av skenbart enkla småbarnsverser, mästerligt illustrerade av Charlotte Ramel.

När ett nytt barnboksformat initierades 2011 – adventboken - tillfrågades Ulf Stark om han ville skriva första boken i serien. Idé, manus och gestaltning var upp till honom och Ulf kom tillbaka med en alldeles underbar "julklapp till förlaget": Jul i Stora Skogen (2012). Illustratören Eva Eriksson skapade de mycket vackra och roliga illustrationerna.

Ulf Stark och Eva Eriksson gjorde ännu en bok om Tomten Vrese och djuren: Sommar i Stora Skogen (2015). En härligt grönskande berättelse som både handlar om obevekliga naturlagar, stora under som sker och om den urgamla trollkraft som förvandlar drömmar till verklighet och verklighet till drömmar under midsommarnatten.

En tråd av silver rör sig genom tid och rum och binder samman Ulf Starks barnboksvärldar. Den flyter och svävar med vindilar och virvlar. Särskilda händelser inträffar när uppvindar flyger och lyfter. En sidensjalsdrake stiger mot himlen, en änglasyster ger sig av, en röd liten tomteluva virvlar in i en stor skog. Tiden kan ta slut när som helst. Det är det han får oss att fatta genom att visa det vackra.

Ulf Stark gjorde sorti med vind och åska, sol och regn en blåsig dag i juni.
Han lämnar ett stort tomrum efter sig.

Birgitta Westin
Ulf Starks förläggare och redaktör i 30 år varav 15 på Rabén & Sjögren

Relaterade artiklar

Bilderboksfavoriter i nytt format

Äntligen är de underbara karaktärerna Kanel och Kanin tillbaka! I ”Kanel och Kanin upptäcker foten” har illustratören Charlotte Ramel bildsatt en dikt av Ulf Stark och valt ut en enda kroppsdel att undersöka närmare.