Välkommen till Fislandet!

Foto av :

Göran Segeholm

Publicerad:

2017-09-13

Fislandet är en rolig, färgstark och tänkvärd berättelse om det tabubelagda ämnet fisar.

Skådespelerskan Cecilia Forss och illustratören Anna Ileby debuterar båda i barnbokssammanhang med denna skruvade berättelse som lär få det mest läsovilliga barn att vilja sträckläsa! Vi fick en pratstund med dem.

Vi känner dig Cecilia som skådespelare. Hur känns det att även kunna titulera sig författare?

– Smickrande och lite skönt. Att uttrycka sig i skrift har alltid varit en naturlig ventil för mig, även om jag inte gjort det så ofta i det offentliga rummet.

Hur fick du idén till Fislandet?

– Intresset för vad som är tabu, fint eller fult har nog alltid fascinerat mig. Fisar är något naturligt, det bidrar till skratt men det är också extremt skämmigt. Jag upplever att många tjejer/kvinnor lider av problem med magen p.g.a. av den förlegade föreställningen "fina flickor fiser inte", vilket känns helt onödigt! Så det är något jag verkligen önskar ändra på i tidig ålder.

Har du fått blodad tand?

– Absolut! Processen från idé till färdig produkt har varit det absolut roligaste jag gjort. Även så lycklig över att fått samarbete med Anna Ileby som verkligen illustrerat boken på ett unikt och liksom ögongodis-aktigt sätt.

Anna Ileby, du har gjort bokens illustrationer. Vad har varit svårast/roligast med att illustrera Fislandet?

– Det svåraste var utan tvekan att teckna samma person hela tiden och ändå förstå att det var Märta trots alla olika miner. Jag är van att teckna porträtt och bara en stillbild så att säga så det var väldigt lärorikt att teckna ett helt rörelsemönster. Det roligaste var att klura ut hur man tecknar en fis, inte helt lätt alla gånger!

Relaterat

Fislandet

Om boken

Märta går i första klass och hon är väldigt intresserad av fisar. Ja, du läste rätt, av pruttar! Hur kan de låta så roligt? Varför är en fis tystare än en prutt? Och hur kommer det sig att vissa pruttar luktar så mycket medan andra inte luktar alls?

Märta är så intresserad att hon till och med har ett fiskontor där hon samlar på fisar i olika burkar. Det är liksom hennes hobby. Men en dag är olyckan framme och mamma och pappa bestämmer att Märta måste sluta med sitt fissamlande. Vad ska hon göra nu?

Fislandet är en rolig, färgstark och tänkvärd berättelse om det tabubelagda ämnet fisar. Skådespelerskan Cecilia Forss och illustratören Anna Ileby debuterar båda i barnbokssammanhang med denna skruvade berättelse som lär få det mest läsovilliga barn att vilja sträckläsa!

Läs mer om boken och lyssna på en låt på http://www.fislandet.se

Cecilia von der Esch, Anna Ileby

Fislandet

Relaterade artiklar

En skruvad julsaga av Cissi Forss

Det blir mycket jul just nu för skådespelaren och författaren Cissi Forss. Nu är hon aktuell med boken Paketlandet, som hon skapat tillsammans med illustratören Anna Ileby.