Fem snabba med debuterande Linn Åslund

Foto av :

Foto: Caroline Tibell

Publicerad:

2018-06-12

Ester Tagg och Den flygande holländaren är Linn Åslunds författardebut. Vi har haffat henne för fem snabba frågor.

Linn Åslund debuterar med den första delen i en trilogi om äventyraren Ester Tagg. Ett piratäventyr där den modiga barnhemsflickan Ester försöker lösa mysteriet om sitt förflutna. Vi har fått en pratstund med Linn.

Hej Linn! Kan du berätta lite kort om bokens handling?

- Boken handlar om barnhemsflickan Ester Tagg. Allt hon har kvar från sina föräldrar är en del av något hon tror är en skattkarta och där finns en bild på ett flygande piratskepp. När ett likadant piratskepp dyker upp i staden rymmer Ester från barnhemmet för att se om hon kan få veta vilka som är hennes föräldrar och vad som har hänt dom.

Vad spännande! Man kastas verkligen rätt in i äventyret. Varifrån har du hämtat inspiration till historien?

- Det är nästan omöjligt att svara på. Inspiration sipprar ju in från en massa håll. Steampunkgenren som jag är inspirerad av är till exempel full av luftskepp och flygande farkoster av olika slag, men det var först när jag såg en bild av ett votivskepp som jag fick idén till ett flygande piratskepp. Ett votivskepp är en modell av ett fartyg som man hänger från taket, ofta i kyrkor. Sedan älskar jag riktigt bra äventyrsberättelser, både verkliga och påhittade och jag älskar att läsa om upptäcktsresande och äventyrare.

Flygande skepp, rymning från ett barnhem, äventyr, pirater. Det är mycket som får fantasin att kicka igång! Vilka är de tre främsta ingredienserna som behövs när man ska skriva en spännande berättelse?

- Oj, vad svårt. Det beror ju helt på vilken typ av spännande berättelse man skriver. En spökhistoria kräver nog helt andra saker än en äventyrsberättelse. Men jag ska göra ett försök:

1. Något som är viktigt för huvudpersonen ska stå på spel. Det måste vara personligt, inte bara höga höjder och farliga vatten.

2. Något som huvudpersonen är rädd för och måste konfronteras med.

3. Gärna en spännande och för huvudpersonen okänd miljö.

Ester är väldigt modig. Hon vågar kasta sig ut i det som är främmande. Varifrån har du hämtat inspiration till karaktären?

- Namnet Ester Tagg kommer faktiskt från min mormorsmor som hette så som ogift. Hon var ingen äventyrare utan sömmerska och fyrabarnsmor. Namnet är liksom för bra för att inte använda. Förutom det har jag inspirerats av alla kvinnliga pirater, föregångare och äventyrare som faktiskt funnits, men som man pratar väldigt lite om. Till exempel Bessie Coleman som var den första afroamerikanska personen att erhålla flygcertifikat. Eller Jacquotte Delahaye, en mytomspunnen buckanjär som sägs ha fejkat sin egen död men blev avslöjad på grund av sitt röda hår och fick smeknamnet "back from the dead red". Eller Lilian Bland, den första kvinnan som designade, byggde och flög ett eget plan!

Coolt! Ester Tagg och Den flygande holländaren är som sagt den första delen i en trilogi om Ester. Vad kan den som fortsätter läsa böckerna om Ester vänta sig?

- Mer äventyr såklart!

Relaterat

Ester Tagg och Den flygande holländaren

Om boken

Genom eld och genom vatten
Vänta till den mörka natten
Djupt under jord har Svartskägg gömt skatten

Allting börjar den dag då barnhemsflickan Ester Tagg ser en bild av ett flygande piratskepp i tidningen. Under bilden står det att skeppet Den flygande holländaren ska lägga till vid stadens torg, så att den ökända piratkaptenen Beryll Stålhjärta kan förse sig med mat och förnödenheter innan hon ger sig av för att leta efter Svartskäggs legendariska skatt.

Det enda som Ester har kvar efter sina föräldrar är något som Ester tror är en skattkarta. Nu ser hon att skeppet i tidningen är identiskt med det skepp som finns på hennes karta. Kan det vara så att hennes föräldrar finns på Den flygande holländaren? Kosta vad det kosta vill, Ester måste ta sig till skeppet även om det innebär att hon tvingas rymma från Silverskedens barnhem.

Linn Åslund, Rebecka Helmersson

Ester Tagg och Den flygande holländaren

Relaterade artiklar

Första delen i ny trilogi fylld av spänning, vänskap och steampunk!

Linn Åslund och Rebecka Helmersson har tidigare gett ut böckerna om Ester Tagg som snabbt blivit läsarfavoriter. Nu fortsätter de sitt samarbete med en ny stark karaktär i en fantastiskt spännande värld. Flora Wolf och Järnklockorna är första delen i en ny trilogi fylld av spänning, vänskap och steampunk!