Fäktning, paragrafryttare och flygande skepp

Illustration av:

Rebecka Helmersson

Publicerad:

2019-01-02

Linn Åslund är tillbaka med del två i äventyret om piratflickan Ester Tagg. Nu kommer Ester Tagg och Sjöormens öga, som är en historia om lojalitet och mod att försvara allt som är viktigt: vänner, familj och flygande piratskepp.

Allting började den dag då barnhemsflickan Ester Tagg såg en bild av ett flygande piratskepp i tidningen och kände igen det från skattkartan hennes föräldrar lämnade henne. Det äventyret är beskrivet i Ester Tagg och den flygande holländaren, som kom ut i juni 2018.

I den spännande fortsättningen, Ester Tagg och Sjöormens ögakommer ett brev till piratskeppet från Amelia Sorgmantel. Hon berättar att hon är strandsatt med sin besättning och snabbt behöver hjälp. Ester vet att Sorgmantel är den enda som kan berätta var hennes föräldrar är. Hon måste få åka dit! Problemet är bara att kapten Stålhjärta har varit tvungen att pantsätta Den flygande holländaren. För att bli fria från skulden måste Stålhjärta och hennes besättning först hitta den mytomspunna ädelstenen Sjöormens öga.

Relationen mellan Ester och kapten Stålhjärta prövas och frågan är om Esters utpräglade oförmåga att lyda order blir besättningens räddning eller undergång? En ny karaktär dyker upp, kommendör Bottenstock. Han har ett horn i sidan till allt vad privatliv och flygande piratskepp heter och till råga på allt är han extremt petig när det kommer till lagar, regler och hur saker ska göras.

– Vi har alla stött på personer som kommendör Bottenstock och det var en karaktär som var rolig att skriva, men också frustrerande för han är riktigt otrevlig och utsätter besättningen för stor fara. Dessutom är han något av en mobbare. Jag hoppas att Esters ilska och slughet, när det kommer till att sätta käppar i hjulet för honom, kan inspirera läsare till hur de ska hantera sådana personer i verkliga livet, oavsett om de är vuxna eller barn. Att skriva om honom var ett bra sätt att kanalisera min frustration över alla paragrafryttare jag stött på genom livet, säger författaren Linn Åslund.

I boken får Ester börja lära sig att fäktas.

– Det var inte planerat, men under hösten har jag själv börjat med fäktning och det är superkul, säger Linn Åslund. 

Även om flygande priatskepp är en ren fantasi så är namnet Ester Tagg hämtat från en verklig person: Linn Åslunds egen mormorsmor.

– Fast hon var ingen äventyrare utan sömmerska och fyrabarnsmor. Förutom det har jag inspirerats av alla kvinnliga pirater, föregångare och äventyrare som faktiskt funnits, men som man pratar väldigt lite om. Till exempel Bessie Coleman som var den första afroamerikanska personen att erhålla flygcertifikat. Eller Jacquotte Delahaye, en mytomspunnen buckanjär som sägs ha fejkat sin egen död men blev avslöjad på grund av sitt röda hår och fick smeknamnet "back from the dead red". Eller Lilian Bland, den första kvinnan som designade, byggde och flög ett eget plan.

Ester Tagg och Sjöormens öga, som illustreras av Rebecka Helmersson, är den andra delen i en trilogi om piratflickan Ester.

Relaterat

Ester Tagg och Sjöormens öga

Om boken

En dag dyker det upp ett brev på piratskeppet Den flygande holländaren. Det är från Amelia Sorgmantel. Hon berättar att hon är strandsatt med sin besättning och snabbt behöver hjälp.

Ester vet att Sorgmantel är den enda som kan berätta var hennes föräldrar är. Hon måste få åka dit! Problemet är bara att kapten Stålhjärta har varit tvungen att pantsätta Den flygande holländaren. För att bli fria från skulden måste Stålhjärta och hennes besättning först hitta den mytomspunna ädelstenen Sjöormens öga

Linn Åslund, Rebecka Helmersson

Ester Tagg och Sjöormens öga

Relaterade artiklar

Första delen i ny trilogi fylld av spänning, vänskap och steampunk!

Linn Åslund och Rebecka Helmersson har tidigare gett ut böckerna om Ester Tagg som snabbt blivit läsarfavoriter. Nu fortsätter de sitt samarbete med en ny stark karaktär i en fantastiskt spännande värld. Flora Wolf och Järnklockorna är första delen i en ny trilogi fylld av spänning, vänskap och steampunk!