Trösterikt om när föräldrar separerar

2018-08-23

Foto av :

Illustration: Clara Dackenberg

Trots att många barn lever med skilda föräldrar finns få böcker i ämnet. Nu kommer Pang Poff Pavlo av Eva Staaf.

Var fjärde barn i Sverige lever med skilda föräldrar. Ändå finns det få bilderböcker på temat. Nu kommer Pang Poff Pavlo, en hoppfull skilsmässobok skriven av Augustnominerade författaren Eva Staaf.

­– Jag kände att det måste finnas en sådan bok, där barnens eget vardagsliv står i fokus, säger hon. Och nu finns den!

Pavlos mamma och pappa ska skilja sig. Dagen då han får veta det är så jobbig så man knappt fattar! Men det fina är att Pavlo inte är ensam. Det finns ju hur många barn som helst som har skilda föräldrar. Kolla bara på Pavlos kompisar, där många har varit med om samma sak, fast på helt egna sätt förstås. Ivan, till exempel, trivs bäst hos sin pappa, fastän han bara har en luftmadrass att sova på och Joys mamma har skilt sig fem gånger och gett Joy fyra underbara småbröder.

Och det är genom alla kompisarna som Pavlo märker att fast saker i livet ibland går sönder så kan livet bli bra igen, fast annorlunda. Man måste bara planera om lite.

– När jag själv skilde mig letade jag efter en bilderbok om skilsmässor som jag kunde läsa för mina barn, säger bokens författare Eva Staaf. En bok som kunde bekräfta att den omvälvande känslan som drabbar en är så vanlig. Jag letade, men insåg att det fanns fler böcker om döden och universum än om separationer.

Någonstans i den vevan bestämde hon sig för att skriva en trösterik bok för yngre barn om hur man först kan stå och skrika ”Ni har förstört mitt liv!” till sina föräldrar, avsky att flytta – och sedan faktiskt börja trivas i den nya tillvaron. Pang Poff Pavlo, illustrerad av Clara Dackenberg, är en hoppfull skilsmässobok som följer Pavlo från när allt går itu tills hjärtat blir helt igen.

Den förmedlar också att det finns massa olika berättelser om vad som händer när föräldrarna flyttar isär. En kan tycka det är skönt med mindre bråk, en annan önskar att de fick prata mer om all ledsenhet och en tredje tycker det är lite spännande när flyttbilen kommer.

– Jag kände att det måste finnas en sådan bok där barnens eget vardagsliv står i fokus, säger Eva Staaf. Och nu finns den!

Hon är författare, prisbelönt radioregissör och ljudberättare. År 2014 Augustnominerades hon för Tilly som trodde att… illustrerad av Emma Adbåge. Gemensamt för båda hennes böcker är att de utgår från barn och hur de pratar med varandra om det som händer runt omkring dem.

– Jag vill berätta hur barn kan se på sitt liv, säger Eva Staaf. Det fina med Pang Poff Pavlo är att den är till för alla! Har man skilda föräldrar kommer man att känna igen sig – och det jobbiga kan kännas enklare när man inte är ensam. Och har man inte skilda föräldrar, så är det alltid spännande att tänka sig in i hur andra har det. Boken beskriver något som sker varje dag och som till stor del hör till livet: att kärlek mellan vuxna tar slut, medan deras kärlek till barnen finns kvar.

Pang Poff Pavlo är först ut i Eva Staafs kommande bokserie med Jobbig dag-berättelser för barn i åldrarna 3–6 år.

– Jag har alltid intresserat mig för saker som är lite knepiga att prata om. Man kan inte skonas från saker som är jobbiga. Men man kan lära sig att förstå och prata om att det händer.

Relaterat

Pang Poff Pavlo

Om boken

Pang Poff Pavlo handlar om Pavlo, som har en mamma och en pappa som ska skilja sig. Dagen då han får veta det är så jobbig så man knappt fattar! Men det fina är att Pavlo inte är ensam. Det finns ju hur många barn som helst som har skilda föräldrar. Kolla bara på Pavlos kompisar, som alla har varit med om samma sak, fast på helt egna sätt förstås. Och det är genom dem och bästa vännen Peg som Pavlo märker, att fast saker i livet ibland går sönder PANG och tar slut POFF, så ordnar det sig till sist väldigt bra. Det känns skönt!

Eva Staaf är tillbaka med en ny angelägen prosaberättelse med fantastiska bilder av Clara Dackenberg. Eva Staaf Augustnominerades för debutboken Tilly som trodde att … illustrerad av Emma Adbåge.

Pang Poff Pavlo är först ut i Eva Staafs kommande bokserie med Jobbig dag-berättelser.

Eva Staaf, Clara Dackenberg

Pang Poff Pavlo

Relaterade artiklar

Inkännande och hoppfullt om att känna sig bortvald

Vad händer med en, när man som liten utesluts ur gemenskapen? När man inte ens förstår varför? Kan man övervinna smärtan, skammen och den undertryckta vreden över att inte bli vald? <a href="http://www.rabensjogren.se/bocker/192103-alla-utom-allis">Alla utom Allis</a> är en inkännande och hoppfull bilderbok om en svår känsla som alla har upplevt och kan känna sig i.