Vasst, roligt, feministiskt!

Publicerad:

2018-09-20

Ida Eklöf är byråkraten som blev poet eller om det var tvärt om. Hon har redan lockat en stor läsekrets på Instagram under namnet Moder Justitia. Nu debuterar hon som författare – och svarar på 5 frågor om boken.

1. När började du skriva lyrik?

– Jag inser att det både låter som, och kanske ÄR, en kliché men jag har skrivit poesi i princip sen jag lärde mig skriva. Inte alla dagar och hela tiden så klart. Men jag har klykat och gillat formen och uttryckssättet sen dess. Minns att jag fick en av mina dikter uppläst i samband med svenska flaggans dag när jag var typ nio. Kanske gav den relativa framgången så pass mycket hybris att jag fortsatte av bara farten. (Saknar att kunna infoga en skrattemoji här.)

2. Hur fick du idén till Instagramkontot?

– Jag hade just börjat repa mig efter en sjukskrivningsperiod och insåg att jag verkligen, verkligen ville nå ut med mitt skrivande och sporras till att skriva mer. Instagram låg nära till hands; jag var förtjust i mediets enkelhet, skapade en grafisk form som jag gillade och kastade mig rätt målmedvetet ut. Nu jäklar liksom!

3. Varför kallar du dig Moder Justitia?

– För att vara ärlig så minns jag inte alldeles exakt hur jag kom på det. Men Justitia är en väletablerad symbol för rättvisa med sin symboliska rekvisita: ögonbindel, vågen och svärdet. Med pennan (eller mobilens ordbehandlingsprogram) som mitt svärd ville jag, liksom utan omsvep, beskriva min och andras levda sanning. Samtidigt signalerar ”moder” traditionellt sett omhändertagande och att stå upp för de sina på något vis.

4. Hur känns det nu när du ger ut din lyrik i fysiskt bokformat?

– Det är svinläskigt! På många sätt. Det har varit otroligt tryggt att veta att alla mina läsare har sökt sig till mig, hittat någonting dom gillat och framförallt delat den feministiska kontexten. På Instagram har jag också skrivit en undertext till alla texter/bilder för att enklare kunna föra en dialog med följarna men också för att ibland förtydliga och rent av förklara. Har haft en önskan att min poesi ska ge något även för den som inte vanligtvis tycker sig förstå eller uppskatta uttryckssättet. Nu skall texterna plötsligt stå för sig själva och jag hoppas SÅ att det håller! Jag är – oftast – inte orolig. Mest stolt! Och såklart överförtjust av tanken på att få hålla min alldeles egna bok Moder Justitia i handen och se den i näven på andra. Äntligen! Verkligen, ÄNTLIGEN!

5. Du brinner för feminism och jämställdhetsfrågor, vad är det som driver dig?

– Enkelt! Så länge samhället är orättvist kommer jag instinktivt reagera mot det. Det finns inget annat. Mitt engagemang har sin grund i en jäkligt djupt rotat feministisk övertygelse. Men jag vill understryka att ojämlikheter i samhället beror verkligen inte enbart på kön, utan har en mängd olika uttryck. Jag tycker det är viktigt att vi synliggör dom alla. Boken är mitt bidrag och jag hoppas innerligt att personer med andra erfarenheter och förutsättningar erbjuds samma möjlighet och chans att synas och höras som jag nu får.

Relaterat

Moder Justitia

Om boken

rätt ska vara rätt

Det finns en särskild plats i helvetet
för kvinnor som inte hjälper varandra
(var det nån som sa)

Jag menar att:
Det finns en särskild plats i helvetet

För män som bara hjälper varandra

Där är det jävligt trångt.

Ida Eklöf är byråkraten som blev poet eller om det var tvärt om. Med tydlig feministisk profil och ett brinnande patos har hon redan lockat en stor läsekrets på Instagram under namnet Moder Justitia. Där presenterar hon sig som samtida aforistiker, satiriker och poet. Det är poesi i kort format. Med feminism, jämlikhet och rättvisa som drivkraft.

Moder Justitia är Ida Eklöfs debut.

Ida Eklöf

Moder Justitia

Relaterade artiklar

Vasst, roligt, feministiskt!

Ida Eklöf är byråkraten som blev poet eller om det var tvärt om. Hon har redan lockat en stor läsekrets på Instagram under namnet Moder Justitia. Nu debuterar hon som författare – och svarar på 5 frågor om boken.