Hederspris till Ilon Wikland

Foto av :

Foto: Leif Hansen

Publicerad:

2018-11-22

Svenska Förläggareföreningens hederspris, som delas ut för första gången, tilldelas Ilon Wikland.

Hederspriset har instiftats för att varje år uppmärksamma och hedra en nu levande upphovsperson som skapat verk av bestående värde och som bidragit till den svenska litterära utgivningen. Prisutdelningen kommer att ske på Augustgalan i Konserthuset Stockholm den 26 november.

Juryns motivering lyder:

”Ilon Wikland har en unik position och en särartad betydelse för barnlitteraturen i Sverige. Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer. Med sina stämningsmättade, färgrika barnboksillustrationer såväl som sina känsligt vibrerande svart-vita kapitelillustrationer är hon en bildberättare av allra högsta klass. Hon besitter en unik kombination av känslomässig bredd och teknisk skicklighet. Dessutom har hennes bildkonst haft ett stort och obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över. Ilon Wikland är Svenska Förläggareföreningens hederspristagare 2018.”

— Ilon Wiklands bildvärld är unik, konstnärlig och inkännande och hennes barnboksillustrationer har gett livslånga avtryck hos generationer av läsare, säger Ann Sköld, förlagschef Rabén & Sjögren.

Ilon Wikland är främst känd för sina illustrationer av Astrid Lindgrens böcker, som Barnen i Bullerbyn, Lotta på BråkmakargatanBröderna Lejonhjärta, Karlsson på taketMadickenMio min Mio och Ronja rövardotter

Relaterade artiklar

Gnistrande julmagi med Astrid Lindgren

Äntligen finns alla Astrids mest älskade julberättelser i en vacker samlingsvolym! Kom i stämning med Pippi, Madicken, Emil och alla de andra favoritfigurerna. Boken är lite av en smällkaramell med klassiska färgillustrationer av bland andra Ilon Wikland, Björn Berg, Ingrid Vang Nyman och Eva Eriksson.