Om alla höll varandra i handen skulle ingen kriga

Foto av :

Illustration: Marcus-Gunnar Pettersson

Publicerad:

2019-04-09

Grethe Rottböll och Marcus-Gunnar Pettersson har skapat en lekfull bilderbok för en värld i kris. För tänk om alla höll varandra i handen! Tänk om alla är en bok om värdet av att vara tillsammans, men också om vikten av att få vara för sig själv en stund.

Världen befinner sig i kris på så många sätt; klimatkrisen, högerextrema krafter, krig och flyktingkriser.

– Ändå är det ju så enkelt, innerst inne vet vi lösningen. Jag tänkte att en bilderbok skulle sammanfatta det så tydligt, detta att man måste kunna sträcka ut sin hand, måna om den andre och hålla samman, säger Grethe Rottböll.

De drygt 350 karaktärerna i Tänk om alla håller varandra i handen genom hela boken i en lång, myllrande ringdans. Att hålla någon i handen kan vara mysigt, men vissa praktiska problem kan onekligen också uppstå när man exempelvis behöver äta och sova.

– Det är en filosofisk bok och att man ska fundera i alla möjliga riktningar. Åt demokratihållet såklart, men man behöver inte tänka på det. Det finns för- och nackdelar med att ta hand om varandra och det där måste man få reflektera över, säger Grethe Rottböll.

Illustratören Marcus-Gunnar Pettersson håller med.

– Kanske att vi alla påverkar varandra på samma sätt som OM vi faktiskt höll handen? Vi har alla de där osynliga banden som vi antingen tar för givet, ignorerar eller glömmer bort. Att även om inte alla passar ihop så passar vi alla ihop som helhet.

Bägge betonar dock att även om det finns en allvarlig underton är lekfullheten självklart viktig.

– Jag vill inte att läsaren bara ska vara förnuftig utan hejdlös också, säger Grethe Rottböll. Tänka på allt mellan himmel och jord och sådant som bara blir knasigt när man håller varandra i handen.

– Jag vill främst att läsaren ska skratta, säger Marcus-Gunnar Pettersson. SEDAN fundera... Men jag hoppas att den inspirerar till "hålla-handen-leken" och att man går balansgång, håller handen under bord, över stockar och stenar för att se hur länge man klarar av det! Det skulle vara kul!

Relaterat

Tänk om alla

Om boken

Tänk om alla höll varandra i handen. Då skulle ingen blåsa bort och ingen skulle känna sig borta. Då skulle ingen vara ensam och alla skulle ha någon att berätta saker för. Äta skulle vara omöjligt om man inte stod under ett äppelträd.

En tankeväckande och rolig bok om värdet av att vara tillsammans, men också om vikten av att få vara för sig själv en stund. Många saker skulle lösas direkt om alla höll i varandra, men nya problem skulle uppstå. Marcus-Gunnars myllrande bilder är en ringdans genom hela boken och sätter igång fantasin fullständigt. Ingen människa är den andra lik. Bild och text i perfekt harmoni.

Grethe Rottböll, Marcus-Gunnar Pettersson

Tänk om alla

Relaterade artiklar

Hisnande äventyr om Manfred och Måses

Manfred blir detektiv är den första delen i en ny serie om den bedagade korpen Manfred och hans bedårande sidekick, måsungen Måses. En bilderboksdeckare i Stockholmsmiljö, med underbar humor och oförglömliga karaktärer av Eva Whitebrook och Marcus-Gunnar Pettersson.