”Det är roligt när vi lyckas skriva med en gemensam röst.”

Foto av :

Illustratör: Matilda Salmén

Publicerad:

2019-04-16

Ensamma hemma är första delen i ny, charmig serie av rutinerade författarduon Kajsa Gordan och Sofia Nordin.

Ensamma hemma kan beskrivas som en vardagsnära kapitelbok om nyfunnen vänskap. Så här berättar Sofia om bokens handling. 

– Anna-Klaras bästis har just flyttat, och livet känns sorgligare och ensammare än vanligt. Hemma är det bara trångt och stökigt med syskon och mamma och mammas nya kille och storebrorsans alla kompisar. Hon får knappt plats att leka ens. Men så börjar det en ny pojke i klassen. Herman är också ganska ensam, eftersom han nyss har bytt skola. Han är en liten nörd som älskar alla sorters djur, och kanske framför allt såna som inte är särskilt gulliga enligt andra – insekter, spindlar, ormar och fiskar. Han bor i ett stort hus, så stort att det känns ödsligt när han är ensam hemma. När Anna-Klara följer med Herman hem lyckas de ställa till med både äventyr och kaos, fast de bara ska steka lite pannkakor ...

Kajsa Gordan och Sofia Nordin har tillsammans skrivit tre böcker om Harry och Gunnar och den fristående boken Sonja och julen. Kajsa berättar att hon och Sofia brukar träffas och spåna idéer ihop och för varje gång blir det en liten hög med uppslag som de inte kan använda i den bok de håller på med för tillfället.

– Högen växer och efter nio månader är det dags för förlossning. Anna-Klara och Herman är sprungna ur en sådan liten hög. Det är roligt när våra idéer hakar i varandra och när vi lyckas skriva med en gemensam röst, så att bara vi själva vet vem som har skrivit vad. Fast i ärlighetens namn glömmer vi bort det lite då och då. ”Nu får du fixa det där, det var inte bra”, kan jag säga till Sofia och då svarar hon: ”Det var ju du själv som skrev det, Kajsa!”

– Jag tycker det roligaste med att skriva tillsammans är att vi egentligen har ganska olika stil, men att det ändå kommer så naturligt att hitta en gemensam stil där vi tar inspiration av det den andra är bra på, säger Sofia. Kajsa är till exempel bra på att hitta på äventyr, roliga situationer och komiska detaljer, och jag tycker att jag också blir bättre på det när jag skriver tillsammans med henne. Och så är det såklart roligare att sitta och fnissa tillsammans än att sitta ensam hemma vid sin dator, som jag gör de flesta dagar. 

Ensamma hemma är illustrerad av Matilda Salmén som vid det här laget har illustrerat ett 60-tal böcker, bl.a. Joy och önskeburken med text av Helena Östlund. Boken utsågs till vinnare i Astrid Lindgrens berättartävling 2007.

– Matildas bilder är humoristiska, samtidigt som de är snälla, utan att vara mesiga. Hon har en fin känsla för detaljer. De är toppen helt enkelt, säger Kajsa. 

– Ja, Matildas illustrationer är roliga och mysiga. Hon får precis fram känslan av komiskt kaos som Kajsa och jag har tänkt oss, fyller Sofia i.   

Relaterat

Ensamma hemma

Om boken

Anna-Klaras bästa kompis har flyttat. Det är tråkigt. Men så börjar en ny kille i klassen, Herman. Hans lockiga hår glänser som guld i solen, och han verkar väldigt intresserad av spindlar. När Anna-Klaras lillasyster blir kräksjuk följer Anna-Klara med Herman hem. Där är det tyst, lugnt och välstädat och inte alls som hos henne. Och ingenstans syns någon förälder till.
Hermans mamma ska komma senare med sushi, men tiden går utan att hon dyker upp.
Till slut är de så hungriga att Anna-Klara tar saken i egna händer. Hon är ju bäst på att steka pannkakor! Men det går inte riktigt som hon tänkt ... Röken väller in i vardagsrummet och det slår upp eldslågor ur stekpannan ...

Återigen har Kajsa Gordan och Sofia Nordin skapat en varm vardagsberättelse med stor igenkänning.

Sofia Nordin, Kajsa Gordan, Matilda Salmén

Ensamma hemma

Relaterade artiklar

Övernattningsäventyr med missförstånd

Allt är fel är tredje delen om Anna-Klara och Herman – nu utifrån Hermans perspektiv. I boken kombineras lantlig sommaridyll med temat vänskap, och hur den ibland kan skava. För när man är bortrest är ju allt så … annorlunda.