Kjell Thorsson vinner Spårhunden

Foto av :

Göran Segeholm

Publicerad:

2019-09-26

Priset till årets bästa barn- och ungdomsdeckare delades ut under Bokmässan av Svenska Deckarakademin.

2019 års bästa barn- och ungdomsdeckare heter Gastens öde! Kjell Thorsson får Svenska Deckarakademins pris med motiveringen:
”En spännande intrig med tät dialog och oväntade vändningar, berättad med glimten i ögat.”

Gabriel, Shirin och Leo är bästa vänner. De har känt varandra sedan lågstadiet, och varje dag går de samma väg till skolan: genom skogen, förbi dammen och Sjömansgården.

En eftermiddag ringer Shirin till Gabriel. Det har hittats ett lik nere vid dammen. Trion drar genast dit för att spana, men de hittar inga spår. Snart börjar folk i deras omgivning bete sig märkligt. Trion bestämmer sig för att starta en egen utredning – och plötsligt är de insnärjda i en klurig mordgåta där vad som helst verkar kunna hända.

Kjell Thorsson har tidigare ritat och skrivit böcker för mindre barn. Gastens ödeär hans första bok för läsåldern 9-12 år. Ett spännande deckarmysterium med flera egensinniga och roliga karaktärer.

– Min tanke var från början att skriva om min barndom, berättar Kjell Thorsson. Jag gick genom en skog och förbi en damm på min väg till skolan under en period när jag var liten. Men sedan började berättelsen leva sitt eget liv. I boken hittas en död kropp i en damm och det dyker upp en massa märkliga figurer: poliser med ett egendomligt arbetssätt och en journalist som inte vill annat än att lämna förorten Fjobo där berättelsen utspelar sig, bland annat. Karaktärerna satte full fart och det var bara att hålla i hatten och skriva. Eller, ja. SÅ lätt var det inte att få ihop texten. Det var en del tankearbete.

Gastens öde är en lättillgänglig bok som passar både den ovana läsaren och bokslukaren.

– Jag ville ha ett driv framåt i historien hela tiden, så jag har försökt skala bort allt onödigt, förklarar Kjell. Det är ganska mycket dialog, överraskande vändningar och ett oväntat slut. Jag hade roligt när jag skrev (trots att det handlar om en läskig händelse). Jag hoppas att det märks när man läser boken och att barnen gillar den. 

Relaterat

Gastens öde

Om boken

Gabriel, Shirin och Leo är bästa vänner och har känt varandra sedan lågstadiet. De bor i samma bostadsområde en bit utanför förorten. Varje dag går de samma väg till skolan: genom skogen, förbi dammen och Sjömansgården.

En söndagseftermiddag ringer Shirin till Gabriel. Det har hittats ett lik nere vid dammen. Trion drar genast dit för att spana. Av själva kroppen får de ingen skymt. Men folk i deras omgivning börjar snart bete sig märkligt. Det gäller såväl motionären och huvudvittnet Doris som deras smått nervösa lärare Ola Otus. För att inte tala om poliskommissarien Mårten Gravlund, med sina minst sagt tveksamma metoder, och hans tystlåtna kollega Gadd. Gabriel, Shirin och Leo bestämmer sig för att starta en egen utredning. Spåren är många men ledtrådarna svårtolkade. Och plötsligt är de insnärjda i en klurig mordutredning där vad som helst verkar kunna hända.

Kjell Thorsson

Gastens öde

Relaterade artiklar

Kjell Thorsson vinner Spårhunden

Priset till årets bästa barn- och ungdomsdeckare delades ut under Bokmässan av Svenska Deckarakademin.