Emil Maxén tilldelas Albert Engströms ungdompris

Foto av :

Fotograf: Henric Lindsten

Publicerad:

2019-07-02

Priset utdelas till konstnärer inom ord, bild ton och scen som verkar i Albert Engströms anda.

Emil Maxén är illustratör och serieskapare och arbetar även som koncept- och storyboardartist. Han har bland annat gjort de hyllade serierna om Stor-Jobal från Krokjala (Cobolt Förlag).

"En genuin storljugare som också kan teckna. En ung pristagare helt i Albert Engströms anda. En man som med sin själ tvåfaldigt omsluter både lögnen och sanningen", lyder en del i Albert Engströmsällskapets motivering.

I höst är han aktuell med Knäckarbanketten, en rikt illustrerad saga som han skapat tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. 

Albert Engström-priset har delats ut årligen sedan 1987 till konstnärer inom ord, bild ton och scen som verkar i Albert Engströms anda. Årets Albert Engström-pris tilldelas komikern och skådespelaren Mia Skäringer. Sedan 2014 delas även ett ungdomspris ut till en person som inte fyllt 30 år. Tidigare pristagare är bland andra Ellen Ekman och Marcus-Gunnar Pettersson. 

Relaterat

Knäckarbanketten

Om boken

I hertig Ludberts stora kök arbetar lille Amund, vars högsta dröm är att äga ett par skor. Alla kallar honom svinpojken eftersom hans uppgift är att mata grisarna med resterna som blivit över från hertig Ludberts bord. Och mycket rester blir det. Hertigens yngsta dotter Ottilia ser med avsmak hur hovet frossar i överflöd. Själv broderar hon fasansfulla monster och drömmer om ett friare liv.

En dag bestämmer sig hertig Ludbert för att ordna en enorm fest - en bankett som ska pågå i tre dagar och tre nätter med två hundra nya maträtter varje dag och tjusiga gäster från när och fjärran. En riktig knäckarbankett! Men hans avundsjuke tvillingbror har planer på att förstöra festen ...

Snart blir Amund och Ottilia indragna i ett farligt och hisnande äventyr med högfärdiga hertigar, lömska mopsar, stridslystna harar, vidriga vidunder och en poetisk jättehund. Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén har tillsammans skapat en rikt illustrerad saga som funkar både som högläsning och att läsa själv.

Sara Bergmark Elfgren, Emil Maxén, Emil Maxén

Knäckarbanketten

Relaterade artiklar

Knäckarbanketten blir årets julkalender i Barnradion

Författaren och dramatikern Sara Bergmark Elfgren är aktuell som manusförfattare till årets julkalender i Barnradion: Knäckarbanketten. Den är baserad på boken med samma titel som gavs ut i höstas, signerad Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén. Tillsammans har de djupdykt i barockens tidsepok och skapat ett hisnande äventyr för stora som små.