Knäckarbanketten blir årets julkalender i Barnradion

Foto av :

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Publicerad:

2020-05-20

Författaren och dramatikern Sara Bergmark Elfgren är aktuell som manusförfattare till årets julkalender i Barnradion: Knäckarbanketten. Den är baserad på boken med samma titel som gavs ut i höstas, signerad Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén. Tillsammans har de djupdykt i barockens tidsepok och skapat ett hisnande äventyr för stora som små.

Årets julkalender utspelar sig i ett hertigdöme som styrs av två tvillingbröder vars ständiga maktkamp gör att alla runtomkring dem hamnar i kläm. I centrum för berättelsen står barnen Ottilia och Amund, hertigdottern och svinpojken, som måste kämpa mot de krafter som vill skilja dem åt.

– Den är ett ymnighetshorn som svämmar över av udda mytologiska varelser, syskonrivalitet och vänskap, falska grevar och skvallriga markisinnor, svek och hjältemod – och mopsar, säger författaren Sara Bergmark Elfgren.

Titeln kommer från den enorma fest som hertig Ludbert bestämmer sig för att ordna – en överdådig bankett som ska pågå i tre dagar och tre nätter – en riktig knäckarbankett! Men hans avundsjuke tvillingbror hertig Odert har planer på att förstöra festen och snart blir Amund och Ottilia indragna i ett farligt och hisnande äventyr.

– Det som är speciellt med den här kalendern är att vi följer två huvudpersoner samtidigt på varsitt äventyr. Barocken blir grunden för en unik fantasy-värld där ett grundligt förarbete ligger bakom alla illustrationer av både människor och monster, säger Emil Maxén, författare och illustratör.

För regin står Eva Staaf, prisbelönt regissör som senast var radioaktuell med en nyinspelning av klassikern Bröderna Lejonhjärta.

– Knäckarbanketten blir en julkalender där hela ljudvärlden är barock med ett överflöd av frasande klänningar och dallrande aladåber på hertigarnas slott. Och när äventyret tar sig ut i de mörka skogarna så kommer skräcken rassla i radion, säger Eva Staaf.

För musiken står Frida Johansson från Umeå. Hon är medlem i grupperna Kraja, Säkert och Barnet och har komponerat för teaterföreställningen Bortbytingen och för tv-spelet Unravel.

Julkalendern i Barnradion har premiär 1 december 2020 i P4 och i appen Sveriges Radio Play. Läs mer på sverigesradio.se/julkalendern


Julkalendern i Barnradion: Knäckarbanketten. Illustration: Emil Maxén.

Relaterat

Knäckarbanketten

Om boken

I hertig Ludberts stora kök arbetar lille Amund, vars högsta dröm är att äga ett par skor. Alla kallar honom svinpojken eftersom hans uppgift är att mata grisarna med resterna som blivit över från hertig Ludberts bord. Och mycket rester blir det. Hertigens yngsta dotter Ottilia ser med avsmak hur hovet frossar i överflöd. Själv broderar hon fasansfulla monster och drömmer om ett friare liv.

En dag bestämmer sig hertig Ludbert för att ordna en enorm fest - en bankett som ska pågå i tre dagar och tre nätter med två hundra nya maträtter varje dag och tjusiga gäster från när och fjärran. En riktig knäckarbankett! Men hans avundsjuke tvillingbror har planer på att förstöra festen ...

Snart blir Amund och Ottilia indragna i ett farligt och hisnande äventyr med högfärdiga hertigar, lömska mopsar, stridslystna harar, vidriga vidunder och en poetisk jättehund. Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén har tillsammans skapat en rikt illustrerad saga som funkar både som högläsning och att läsa själv.

Sara Bergmark Elfgren, Emil Maxén, Emil Maxén

Knäckarbanketten

Relaterade artiklar

”Det är en sällsynt välkomponerad roman”

Sara Bergmark Elfgren debuterade med Augustprisnominerade Cirkeln och hyllades av en samstämmig kritikerkör för sin förra roman, Norra Latin. Nu får hon ett lika storslaget mottagande för sin nya spänningsroman, Grim.