Henrik Fexeus: ”Det är nu allt börjar på riktigt!”

Foto av :

Göran Segeholm

Publicerad:

2019-09-13

2017 debuterade mentalisten Henrik Fexeus som skönlitterär författare med första delen av den uppmärksammade trilogin Den sista illusionen. Det är en kärleksförklaring till de fantastikböcker Fexeus själv läste som ung. Nu kommer den sista delen som heter De första.

Stockholm – staden Adam och Ky bor i och trott sig känna utan och innan – är bara en illusion. Efter flera tuffa strider mot de grå, en armé bestående av själlösa varelser, har Kaknästornet rasat och det enda som återstår av Gärdet är ett kilometerstort hål. På dess ena sida står Adam tillsammans med Jaquin och hans armé, en utbrytargrupp från de grå. På andra sidan kratern befinner sig Ky. 

Det är nu allt ska börja om. Men den värld som formar sig framför dem är inte den de önskat. Och på varsitt håll inser Adam och Ky att de behöver varandra för att överleva.

Henrik Fexeus är en välkänd författare, programledare och mentalist. Han har skrivit ett antal böcker inom praktisk psykologi som är utgivna i över 30 länder och har sålt över 1 miljon böcker. Men det var inte förrän 2017 som han debuterade han som skönlitterär författare med De förlorade, den första delen i den psykologiska spänningstrilogin Den sista illusionen om Adam och Ky.
De första är den avslutande delen. Det är en bok som förvrider både tid och rum, men den handlar också om makt och rädsla, medmänsklighet och mod. 

– Jag har levt med den här serien i sju år, så det känns på ett sätt sorgligt att avsluta. Det är som om man har kommit hem från en långsemester. Alla som man har umgåtts med intensivt under en tid lever vidare och gör sin grej långt borta och jag fortsätter på mitt håll, säger Henrik Fexeus och fortsätter:

– Samtidigt är det ju nu allt börjar – på riktigt! Nu kan jag äntligen presentera hela historien i sin helhet. 

De första vänder sig främst till unga vuxna, men Henrik Fexeus menar att han egentligen inte har skrivit för en särskild åldersgrupp, utan för alla som gillar fantastik.

– Den sista illusionen-serien är en kärleksförklaring till de böcker jag läste som ung och detta är mitt försök att ge tillbaka till en genre som spelat oerhört stor roll för mig. Trilogin är till för läsare som vill bli lite utmanade i tankar kring vad som är verkligt och vad som är en illusion. Jag hoppas man blir lite omtumlad av att läsa böckerna!

Den här serien är ju din skönlitterära debut. Vad har du lärt dig?

– Att inte romandebutera med en serie, haha. Allvarligt talat har jag fått mer ödmjukhet inför hantverket – och samtidigt mersmak. 

Den sista illusionen-serien består av:

De två första böckerna i serien finns nu även i pocket.

Relaterat

De första

Om boken

Kaknästornet har rasat och det enda som återstår av Gärdet är ett kilometerstort hål. På dess ena sida står Adam tillsammans med Jaquin och hans armé, en utbrytargrupp från de grå som lyder hans minsta vink. På andra sidan kratern befinner sig Ky. Hon kan inte gå och mot sin vilja bärs hon iväg av Bossis anhängare, en samling av de förlorade som han räddat från den underjordiska byn.
Stockholm är uppochnedvänt och skakat i grunden, ingen illusion råder längre. Det är nu allt ska börja om. Men vad händer när människan själv får makten över sitt liv?

Den värld som formar sig framför dem är inte den de önskat. Och på varsitt håll inser Adam och Ky att de behöver varandra för att överleva.

De första är den avslutande delen i den psykologiska spänningstrilogin Den sista illusionen. Det är en bok om makt och rädsla, men också om medmänsklighet och mod. Mentalisten Henrik Fexeus visar prov på att han även på skönlitteraturens arena är en mästare på att djupdyka i det mänskliga psyket och på att böja tid och rum.

Henrik Fexeus

De första

Relaterade artiklar

Henrik Fexeus: ”Det är nu allt börjar på riktigt!”

2017 debuterade mentalisten Henrik Fexeus som skönlitterär författare med första delen av den uppmärksammade trilogin Den sista illusionen. Det är en kärleksförklaring till de fantastikböcker Fexeus själv läste som ung. Nu kommer den sista delen som heter De första.