Vilket magiskt Harry Potter-år!
Foto av :
Foto: Warner Bros EntertainmentPublicerad:
2019-12-10I år är det 20 år sedan den första Harry Potterboken kom ut på svenska. Det har vi firat under hela året, bland annat genom att ge ut alla sju böckerna i nyutgåva. Helt säkert är att julklappen till alla Potterheads i år är säkrad! Här är sju höjdpunkter från året.
1. Fantastiska Vidunder-manusböckerna
Året inleddes med att filmanuset till succéfilmen Grindelwalds brott släpptes, som alltså är del två i J.K. Rowlings Fantastiska vidunder-serie. I manuset berättas om tidiga händelser som skapade trollkarlsvärlden och här finns även överraskande blinkningar till Harry Potter-berättelserna.
I Grindelwalds brott får vi återigen besöka Hogwarts, och framförallt får vi möta välkända Harry Potter-karaktärer – fast från tiden innan han föddes. Till exempel får vi se en ny sida av Lord Voldemorts tjänarorm Nagini och möta både alkemisten Nicolas Flamel och en ung professor Albus Dumbledore. Bland annat får vi veta mer om varför professor Dumbledore är så ”Dumledore-ish”, för att citera författaren J.K. Rowling. Kort sagt, varför han är så mystisk och hemlighetsfull.
2. Nyutgåvor av Harry Potterserien
I juni släpptes den nya bokserien i flexband (mjuka pärmar) med omslag av den grafiska designern Olly Moss.
Varje omslag har Hogwarts i fokus, med någon nyckelscen ur boken. I Harry Potter och de vises sten ser man hur Harry anländer till skolan för första gången, i sällskap med halvjätten Hagrid. Och i seriens sista bok blickar Hermione, Ron och Harry ut över ett brinnande Hogwarts. Uppmärksamma läsare (och det vet vi att en många av HP-entusiasterna är) lägger kanske även märke till ett halvdolt Mörkrets märke på omslaget till Harry Potter och Halvblodsprinsen. Kan du se det?
3. Potterpodden – Harry Potter bok för bok
Den 24 augusti, på 20-årsdagen sedan den första Harry Potter-boken kom ut på svenska, lanserades Potterpodden – Harry Potter bok för bok. Gäster som artisten Janice, författaren Jonas Gardell och skådespelaren Björn Kjellman läser och analyserar sönder böckerna tillsammans med programledaren Marie Birde.
– Det är en bokcirkel där vi läser en bok i taget och pratar om dem. Analys, trivia och trauman, berättar Marie Birde och fortsätter:
– Att höra om hur mycket folk har investerat i Harry Potter har varit så spännande. De har byggt sin identitet på den och analyserat vartenda ord i böckerna – och det har också gjort att jag sett böckerna på ett nytt, kanske mer upplyst sätt. Jag längtar redan efter att läsa om hela serien för jag vet inte vilken gång i ordningen. Och aldrig sluta prata om dem igen.
Potterpodden går att lyssna på hos bland annat Storytel, Spotify – och i de flesta vanliga podcastappar.
4. Harry Potter-montern
På Bokmässan i Göteborg ville vi fira Potteråret lite extra och därför hade Rabén & Sjögren i samarbete med Storytel en Harry Pottermonter vid Fantastikgränd. Montern var fullsatt alla dagar där fans trängdes för att disktera böckerna, köpa prylar – och inte minst klä ut sig och ta selfies i vårt populära fotobås.
Kort sagt, det var så trevligt i montern att vi överväger att upprepa succén någon annan gång. Vi får se...
5. Äntligen! Ny illustrerad utgåva
I oktober fick alla Potterheads äntligen bläddra i den illustrerade utgåvan av Harry Potter och den flammande bägaren. Det stora projektet med att illustrera de sju böckerna i fyrfärg inleddes 2015. Harry Potter och Den flammande bägaren är den fjärde boken att ges ut i detta stora, generösa format med illustrationer av den brittiske konstnären Jim Kay. Boken släpptes samtidigt i hela världen och den svenska versionen är en reviderad version av Lena Fries-Gedins originalöversättning från 2001. Jim Kay är känd för sin detaljerade stil, som märks väl i denna omfångsrika bok med 115 illustrationer! En given julklapp!
6. Material till skolorna
Under året har vi tagit fram ambitiösa lärarhandledningar till de tre första böckerna i Harry Potterserien. Handledningarna rekommenderas till mellanstadiet och vänder sig till alla som vill använda Harry Potterböckerna som utgångspunkt för ämnesövergripande arbete, för skapande, som underlag till tema fantasy och för att utveckla elevernas skrivande.
Dessutom innehåller de diskussionsfrågor och övningar som ska hjälpa läraren att få sina elever att utveckla sin läsförståelse, och därmed sin läslust, genom att arbeta med ordförståelse, träna på att använda läsförståelsestrategier och att göra textkopplingar.
7. Quiz – Vad kan du om Harry Potters värld?
Vårt Harry Potter-quiz drog stor publik på Bokmässan. På begäran finns den nu att ladda ner för kalaset med HP-tema, avslutning på skolprojekt om Harry Potter, biblioteksinvigningen eller bara en nördquizkväll på jobbet.
Varning: Frågorna är utformade för fans. Vanliga mugglare går bet.