Bästa sommarlovsläsningen för 6-9 år

Publicerad:

2020-06-23

Har du inte läst böckerna om superhjälten Lisa, Emil Wern eller Familjen Monstersson ännu så har du mycket härligt att se fram emot. Vi tipsar om sprillans nya böcker men också om klassikern Vems lilla mössa flyger som ges ut i en vacker nyutgåva!

Bästisar ibland av Kajsa Gordan och Sofia Nordin

Anna-Klara och Herman är bästisar. I alla fall för det mesta. Om han bara kunde hålla på lite mindre med sina insekter och framför allt sluta ta med dem till skolan. Tänk om Anna-Klara inte får komma på Kerstins kalas bara för att hon är bästis med Herman? Bästisar ibland är den andra, fristående delen i serien om Anna-Klara och Herman. 

Det mystiska paketet av Lena Lilleste och Lena Forsman

Klassen har åkt iväg på en utflykt till ett museum. När det är dags att äta matsäck ser Max och Penny att museets vakt i smyg ger en tant ett paket och får 1 000 kronor av henne. Säljer han saker som tillhör museet? Det tänker skoldeckarna ta reda på!

Familjen Monstersson - samlingsvolym av Mats Wänblad och Pelle Forshed

Serien Familjen Monstersson är en modern klassiker i kategorin lättläst och har älskats av såväl läsare och föräldrar som bibliotekarier och bokbloggare sedan första boken kom ut 2011. Den här samlingsvolymen innehåller de tre första delarna i serien: Min vän BorisMonster-maskerad och Ett monster sover över.

Fjodor tar sig vatten över huvudet av Pelle Forshed 

Tvätta cykeln, hur svårt kan det vara? Kan man vara med på danstävling på skoldiscot utan att dansa? Finns det genvägar när man måste städa rummet? Svar på alla frågor finns i den här boken om Fjodor. Läs även Fjodor hux flux som kom 2017 och nu har utökats med en nyskriven serienovell. 

Guldringens gåta av Anna Jansson

Det är sommarlov, och Emil och Linda har tråkigt. Då tipsar mamma Maria om ett olöst fall som de kan sätta tänderna i. För över trettio år sen blev en väldigt dyrbar halsring i guld stulen från museet i Visby. Det fanns inga fingeravtryck, inga vittnen och låset var obrutet. Mysteriet med den försvunna Havorringen blir en perfekt utmaning för Emil och hans vänner!

Handbok för superhjältar 5: Försvunna av Elias och Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar är serien som tagit hela Sverige med storm! I den femte boken börjar det försvinna barn på nätterna i Rosenhill. Ett efter ett, alldeles spårlöst. Folk blir allt mer rädda och arga, och de undrar varför superhjältarna inte hittar barnen. Samtidigt försöker Lisa lära Nick och Robert superhjältekrafter, men inte heller det går bra. Plötsligt är alla emot Lisa, och Lisa själv vet inte längre vem hon kan lita på? 

Lillis och sanna drömmen av Micaela Favilla 

Lillis tycker jättemycket om sport. Därför har hon startat ett eget lag: Snabbsportens IK. I det laget kan man hålla på med vilken sport som helst och man bestämmer reglerna lite som man tycker. Mamma säger att man kan bli bra på vad som helst, bara man övar. Men hur övar man på att bli modig? Tredje boken om Lillis! 

Mystiskt på en måndag av Emelie Andrén och Vera Ljunglöf

Mystiskt på en måndag är första delen i en ny serie av Emelie Andrén och Vera Ljunglöf. Korta kapitel, många illustrationer och vardagsnära spänning gör böckerna perfekta för de nybörjarläsare som är redo för kapitelböcker.

Pippi Långstrump av Astrid Lindgren och Ingrid Vang Nyman

Pippi Långstrump är den allra första boken om Pippi Långstrump. Nu utkommer boken, tillsammans med Pippi Långstrump går ombord och Pippi Långstrump i Söderhavet, i fina nyutgåvor med restaurerade fyrfärgsillustrationer av Ingrid Vang Nyman.

Spöke i fara av Mårten Melin och Hanna Granlund

Nionde boken i den populära serien Spöksystrar! En dag kommer Maj inte till skolan. Märkligt, ett spöke blir väl aldrig sjukt? Nila och Oliver går för att leta efter Maj. De hittar henne lutad mot en gravsten, alldeles blek och svag. Något verkar göra alla spöken på kyrkogården sjuka ...

Vems lilla mössa flyger av Barbro Lindgren och Eva Eriksson

I Barnhans land finns många egensinniga figurer, precis som i livet. Vems lilla mössa flygerKorken flyger och Vad lever man för fick recensenterna att lyriskt tala om en modern Nalle Puh, "allåldersböcker som måste uppskattas av alla underfundiga, såväl barn som vuxna." Samtliga böcker om Barnhans land ges nu ut på nytt i ny fin utgåva. Eva Erikssons ljuvliga bilder gör detta till en oförglömlig läsupplevelse.

Vårt lilla landslag spelar VM av Mats Wänblad och Maria Andersson Keusseyan

Milan som driver områdets närbutik har kommit på en jättebra idé: Han ska ordna en fotbollsturnering! Norrgården, Tunnelgården och Sveagården ska ställa upp med varsitt lag, sju spelare i varje. Efter många om och men får de ihop ett lag, och turneringen kan börja. Men blir det verkligen så kul som de tänkt sig? Läs även Vårt lilla landslag – revanschen!