Vasaskeppet i centrum i ny ungdomsbok

Foto av :

Gabriel Liljevall

Publicerad:

2020-06-16

Skådespelaren och författaren Johanna Wilson har skrivit en berättelse som tar avstamp i ett nutida Stockholm, men förgrenar sig ända tillbaka till 1600-talet när skeppet Vasa byggdes.

Drömmarnas skepp handlar om Jossan som är uppvuxen på en husbåt. Hennes pappa arbetade på Statens maritima museum på Skeppsholmen i Stockholm och båtar och sjöfart har alltid varit en stor del av familjens liv. Nu är pappan död, och Jossan och hennes mamma måste flytta från båten; det är bara anställda som har rätt till kajplatserna på Skeppsholmen. Men Jossan tänker inte ge sig utan strid, husbåten Vivan har alltid varit hennes hem. Jossan och hennes pappa delade ett stort intresse för Vasaskeppet, och efter pappans död nystas en historia från 1600-talet upp, en historia som har stor betydelse även i dag. Vi får följa dagens Jossan och dåtidens Josefina, deras historier löper sida vid sida och flätas sedan samman.

– Vasas skeppsbyggmästare Henrik Hybertsson dog mitt under byggandet av Vasaskeppet – och i min historia försöker hans dotter Josefina handskas med sorgen efter en far som alltid trott på henne, samtidigt som hon måste hantera vetskapen om att Sveriges nya regalskepp är feldimensionerat. Det blir en rejäl utmaning.

Johanna Wilson har hämtat mycket inspiration ur sin egen uppväxt som också präglats av båtliv. Hennes pappa byggde familjens första båt när hon föddes och det bästa hon visste som barn var att ligga i förpiken, höra vågornas kluckande och läsa. Parallellt med skrivandet om skeppsbyggardöttrarna Josefina Hybertson och den nutida Jossan gav Johanna Wilson sig på sin egen båtutmaning, köpte en gammal ombyggd pråm och flyttade in i tillsammans med sin familj.

– De sista kapitlen i Drömmarnas skepp skrev jag sittandes, precis som Jossan i historien, på en husbåt i Stockholms innerstad. Jag har samma utsikt som omslaget på boken!

Relaterat

Drömmarnas skepp

Om boken

Jossan är uppvuxen på en husbåt. Hennes pappa arbetade på Statens maritima museum på Skeppsholmen i Stockholm och båtar och sjöfart har alltid varit en stor del av familjens liv. Nu är pappan död, och Jossan och hennes mamma kanske måste flytta från båten; det är bara anställda vid museet som har rätt till kajplatserna på Skeppsholmen. Men Jossan tänker inte ge sig utan strid. Husbåten Vivan har alltid varit hennes hem, hon tänker inte gå med på att den säljs, bara så där!
Jossan och hennes pappa delade ett stort intresse för Vasaskeppet, och efter pappans död nystas en historia från 1600-talet upp, en historia som har stor betydelse även i dag. Kanske kan den hjälpa Jossan att rädda Vivan och få bo kvar?

Johanna Wilson har skrivit en berättelse som tar avstamp i ett nutida Stockholm, men förgrenar sig ända tillbaka till 1600-talet när skeppet Vasa byggdes. Vi får följa dagens Jossan och dåtidens Josefina, deras historier löper sida vid sida och flätas sedan samman på ett snillrikt sätt. En historisk roman och modern ungdomsbok i ett!

Johanna Wilson

Drömmarnas skepp

Relaterade artiklar

Vasaskeppet i centrum i ny ungdomsbok

Skådespelaren och författaren Johanna Wilson har skrivit en berättelse som tar avstamp i ett nutida Stockholm, men förgrenar sig ända tillbaka till 1600-talet när skeppet Vasa byggdes.