Följ med när Pytte firar jul för första gången!

Foto av :

Illustration: Ingrid Flygare

Publicerad:

2020-11-19

Den lilla ponnyn Pytte är tillbaka i en stämningsfull berättelse om julen och allt vad den innebär med klappar, mat och pynt. Men framför allt om omtanke och snällhet. Ingrid Flygares böcker om Pytte och hans vänner är storfavoriter för alla små hästälskare.

Äntligen snöar det över hästgården Granbacken. Det betyder att det snart kommer bli jul! Jul? Det har shetlandsponnyn Pytte aldrig hört talas om. De andra hästarna berättar att julen handlar om paket och julmat, men framför allt om att lysa upp i vintermörkret och vara extra snälla mot varandra.

– Eftersom Pytte är en liten häst, bara fyra år, så har han först inte riktigt kläm på vad julen är, berättar Ingrid Flygare. Men när han förstår att man firar julen med glitter, ljus och snällhet blir han mycket förväntansfull. Julljusen tänds nere i byn, men på hans gård Granbacken verkar inte julen komma? Inga ljus, inget glitter. Pytte bestämmer att måste ta saker i egna hovar! Och han får hjälp från oväntat håll.

I boken hjälper gårdstomten Pytte och hans vänner, tror du på tomten?

– Jag tror absolut på tomten. Men allra mest på gårdstomten, den spännande vresiga hjälpredan på gårdarna som har funnits i vår folktro sen mycket långt tillbaka. Jag ställer alltid ut en skål gröt som tack för allt han gör som vi inte ser. Det har jag lärt mig från min mamma, säger Ingrid.

Vad är det viktigaste med julen för dig?

– Att man tänker på hur bra man har det med sin familj och sina vänner. Mitt i smällkalla vintern får man ha ledigt, sitta inne och äta gott, vara tillsammans och vara tacksam för året som gick. Julen har funnits hos oss nordbor som lång tradition, man firade när arbetsåret var slut och vintersolståndet markerade ett nytt år. Då blickade man både bakåt mot förfäderna som skapade gården och framåt genom att man önskade sig och andra ett nytt gott år med välstånd. Jag tror alla ska försöka att anamma att ha mindre julstress och istället tänka på att vara tillsammans. Och läsa bilderböcker ihop! avslutar Ingrid.

Nu blir det jul, Pytte! är den sjätte boken om Pytte och hans vänner på gården Granbacken. 

”Det är fyndigt, roligt och skapar spänning. Det slutar med en lyckad jul med allt som hör julen till. Ingrid Flygare har skapat en söt liten berättelse för de minsta.” BTJ

Relaterat

Nu blir det jul, Pytte

Om boken

Äntligen snöar det över hästgården Granbacken. Det betyder att det snart kommer bli jul! Jul? Det har shetlandsponnyn Pytte aldrig hört talas om. De andra hästarna berättar att julen handlar om paket och julmat, men framför allt om att lysa upp i vintermörkret och vara extra snälla mot varandra.

Det låter underbart med jul, tycker Pytte. Han ser hur julljusen glittrar så vackert nere i byn, men blir förskräckt när han ser att det är alldeles mörkt på deras egen gård. Ska det inte bli någon jul på Granbacken? Då får Pytte en idé. Han ska fixa julen! Men hur? Kanske kan han få hjälp från oväntat håll?

Den lilla ponnyn Pytte är tillbaka i en härlig och stämningsfull berättelse om julen och allt vad den innebär med klappar, mat och pynt. Men framför allt om omtanke och snällhet. Ingrid Flygares illustrationer är charmiga och på pricken, och böckerna om Pytte och hans vänner är storfavoriter för alla små hästälskare.

Ingrid Flygare, Ingrid Flygare

Nu blir det jul, Pytte

Relaterade artiklar

Ny serie med enkla och roliga fakta

Julia Wiberg, populär barnprogramledare från bl. a. SVT:s Djur med Julia och författare till flera omtyckta barnböcker om djur och natur, står bakom en ny lekfull faktaboksserie med spännande ämnen för alla nyfikna barn i förskoleåldern.