En vild, vild western för små äventyrare

Foto av :

Illustratör: Ebba Forslind

Publicerad:

2021-03-30

Välkommen på en western-matiné för de yngsta äventyrarna som älskar fantasilekar! Jane och vilde Bill är en oemotståndligt fartfylld bilderbok av kritikerfavoriten Ebba Forslind.

"Jane spottar i marken och skjuter prick i galopp från sin häst. Satan heter hon, svart som natten."

Häng med Jane som gör uppror mot den elaka cirkusdirektören, hjälper Vilde Bill och befriar de tillfångatagna hästarna. Kritikerfavoriten Ebba Forslind är tillbaka med en vilda västern-historia om Jane och hennes häst Satan.

Med humor och berättarglädje skapar hon ett storslaget och spännande äventyr där illustrationerna gör att du känner den torra ökensanden vina fram.

– Jag ville skriva en egen hjältesaga enligt det klassiska narrativet om ensamvargen och längtan bort. Miljön bär drag av den stereotypa så kallade vilda western men jag ser det snarare som ett barns fantasi kring det, hur ett barn placerar sig själv i centrum för ett äventyr som på så sätt även överskrider konventionerna, säger Ebba Forslind.

Jane och vilde Bill är inspirerad av den verkliga äventyrerskan Calamity Janes liv under slutet av 1800-talet.

– Hon var en udda fågel i den klassiska westernhistorien men hennes egen berättelse om sitt liv räknas av andra historieskrivare som lögn och överdrifter, säger författaren och fortsätter:

– I bilderna har jag bland annat velat skildra landskapet, det stora vidsträckta som är både lovande och spännande men också skrämmande och ödsligt, samt upplevelsen av dagen och natten och skillnaden mellan naturligt och artificiellt ljus.

Relaterat

Jane och vilde Bill

Om boken

"Varje kväll står Jane på hästryggen och skjuter äpplen som står på rad.
Hon kastar upp sin hatt, pang! Publiken applåderar, dom jublar!
Men Jane är arg och har för länge sedan tröttnat, för cirkusdirektören är inte snäll.
En natt rymmer Jane från cirkusen. Hon tänker aldrig komma tillbaka!"

Häng med Jane som gör uppror mot den elaka cirkusdirektören, hjälper Vilde Bill och befriar de tillfångatagna hästarna!

Kritikerfavoriten Ebba Forslind är tillbaka med en historia om rebellen Jane och hennes häst Satan. Med humor och berättarglädje skapar Ebba Forslind ett lekfullt och spännande äventyr för alla läsare från 3 år och uppåt.

Ebba Forslind, Ebba Forslind

Jane och vilde Bill

Relaterade artiklar

En berättelse som går rakt in i hjärtat

Farfars trädgård är en kärleksfull skildring av den nära vänskapen mellan ett barn och hennes farfar som håller på att glida ifrån henne. Bakom både text och bild står kritikerfavoriten Ebba Forslind.