Kul, knasig – och smart!

Publicerad:

2021-04-21

Ottilia är tillbaka och som vanligt går något snett när hon är inblandad: Ridkursen visar sig vara ett läger för motocross-entusiaster. Det är bara att tuta och köra, helt enkelt. Tänk inte! Bara kör! är en rasande rolig bladvändare i högt tempo där Bridget Jones möter Sune och Solsidan.

Det är första dagen efter jullovet – inte konstigt att Otto (eller Ottilia som hon egentligen heter) tycker att det känns nervöst och pirrigt. För visst var det väl något speciellt mellan henne och Emil efter traumat de delade på skolans skidresa före jul? Eller?

Snart får hon annat att tänka på. När vimsiga mamma bokar ett ridläger i Värmland måste krysset ha hamnat snett på blanketten. Det är bara för Otto att glömma drömmen om galopp på mjuka stigar, hoppning och hästsnack. Och istället vänja sig vid vrålande motorer på leriga banor, hoppning (jodå!) och motorsnack. Vistelsen blir med andra ord inte riktigt som planerat. Utan mycket mer spännande!

I Tänk inte! Bara kör! bjuder författarduon och systrarna Abbe Wahlquist och Marie Hammar på humor i ett tempo som gör att det aldrig blir tråkigt: korta kapitel, snabba repliker och skruvad igenkänning!

Tänk inte! Bara kör! är en kärleksfull och humoristisk berättelse om livet som ung och dess prövningar när man växer upp. Böckerna vänder sig i första hand till 9–12 åringar, men även äldre ungdomar och vuxna har visat sig gilla Otto. Idéen till plotten uppkom redan i samband med att vi skrev första boken. Vi har uppslag för många fler böcker, så just skapandet av innehåll har vi inga problem med, säger de.

Detta är den tredje boken i serien ”Note to self” som handlar om trettonåriga Ottilia som flyttar till Lidingö (Rutiga byxor funkar inte här). I andra boken (Vintersport går bort) är hon på skolresa till fjällen och i den nu aktuella tredje boken Tänk inte! Bara kör!, hamnar hon alltså på fel läger under påsklovet.

Författarduon beskriver Otto som en trettonårig, ”specivanlig” tjej som lätt hamnar i lite udda situationer.

– På sin blogg friserar hon dock sanningen en del, men trots alla pinsamma händelser och hennes ibland udda beteende, så har hon en sund självdistans. Många av oss kan nog känna igen sig i rädslan för att göra bort sig och att inte passa in. Böckerna handlar mycket om att våga ta plats och att få vara den man vill vara.

Tidigare var huvudpersonerna i humorböcker för barn nästan utan undantag alltid killar, men de senaste åren har man inom barnboksvärlden kunnat skönja en trend där även tjejer får vara roliga.

– När samhället blir alltmer jämlikt och vidsynt blir det nog automatiskt fler tjejer som får ta plats, även i böckernas värld. Förhoppningen är att vi kan påverka läsarna till att acceptera sina brister, och att kunna skratta åt sig själva istället. För kan man det så får man skratta väldigt mycket i sitt liv...

I likhet med de andra böckerna i serien kommer Tänk inte! Bara kör! även som ljudbok, inläst av Emma Peters.

Relaterat

Tänk inte! Bara kör!

Om boken

Det är första dagen efter jullovet - inte konstigt att Ottilia tycker att det känns nervöst och pirrigt. För visst var det väl något speciellt mellan henne och Emil efter traumat de delade på skolans skidresa före jul?
Eller?

Men det kan bli för mycket av det goda: När mamma bokar ett ridläger i Värmland måste krysset ha hamnat snett på blanketten. Det är bara för Ottilia att glömma drömmen om galopp på mjuka stigar, hoppning, och hästsnack. Och istället vänja sig vid vrålande motorer på leriga banor, hoppning (jodå!) och motorsnack. Vistelsen blir med andra ord inte riktigt som planerat. Utan mycket mer spännande!

Ottilia är tillbaka igen tillsammans med gänget från Liiidingö: Sur-Emil, Steven, bästa Tessan och lilla Axel, Sadist-Gittan och idrottsläraren Torgny. Men nu också Morris, blivande världsmästaren Joel och Riddar-Einar.

Författarduon och systrarna Abbe Wahlquist och Marie Hammar har arbetat tillsammans i många år, men det här är första gången de skriver böcker tillsammans. Båda har starka band till Lidingö där en stor del av handlingen utspelas. I bokserien "Note to self" bjuder de på fnissig humor i ett tempo som gör att det aldrig blir tråkigt: korta kapitel, snabba repliker och skruvad igenkänning!

Marie Hammar, Abbe Wahlquist

Tänk inte! Bara kör!

Relaterade artiklar

Kul, knasig – och smart!

Ottilia är tillbaka och som vanligt går något snett när hon är inblandad: Ridkursen visar sig vara ett läger för motocross-entusiaster. Det är bara att tuta och köra, helt enkelt. Tänk inte! Bara kör! är en rasande rolig bladvändare i högt tempo där Bridget Jones möter Sune och Solsidan.