Sveriges största lästävling!

Foto av :

Fotograf: Stefan Tell

Publicerad:

2021-06-09

Nu uppmanas Sveriges fjärdeklasser att läsa extra mycket hela höstterminen. Moroten: att vinna en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby. För att öka läslusten hos barn har Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Adlibris tillsammans skapat lästävlingen Den stora läsutmaningen. Beppe Singer är tävlingsledare och kommer att uppmuntra till läsning genom olika typer av roliga inspel och aktiviteter – som till viss del bestäms av deltagarna själva. Dessutom kommer flera av Sveriges populäraste författare på digitala besök.

Den stora läsutmaningen är en nationell tävling som riktar sig mot alla klasser i årskurs 4. Tävlingen går ut på att den klass som läser flest böcker under perioden 15 september – 15 december 2021 bjuds på en spännande resa till Astrid Lindgrens Vimmerby. Målet för arrangörerna Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Adlibris är att bidra till att läsning blir en naturlig vardagsvana. Barns läsintresse sjunker dramatiskt i tioårsåldern och tävlingens syfte är att motverka det dalande
läsintresset och istället visa på glädjen som läsning bidrar till.

Tävlingsledare är Beppe Singer, programledare och författare. Under höstterminen och på läslovet kommer han att inspirera fjärdeklassarna, uppmuntra dem att läsa och även utmana dem på flera sätt. Dessutom kommer deltagarna i sin tur att kunna utmana Beppe som kommer att utföra flera roliga aktiviteter under tävlingsperioden.

– En av de många anledningarna till varför jag är så genuint uppspelt över att få vara med i det här projektet är att dessa giganter inom bokindustrin för en stund lägger konkurrensen åt sidan, gör gemensam sak, och går all in för att få fler barn att vilja läsa, säger Beppe Singer.

Fjärdeklasserna får också möta några av sina favoritförfattare. Ingelin Angerborn, Elin Ek och Anders Sparring & Per Gustavsson, duon bakom julkalenderaktuella familjen Knyckertz, deltar i årets upplaga genom digitala författarsamtal där barnen på förväg har möjlighet att skicka in frågor.

Den stora läsutmaningen får även stöd och idéer av en Advisory Board bestående av Martin Widmark, Marie Trapp, Anne-Marie Körling, Marlen Eskander och Mats Myrberg.

– Det handlar om att få igång sin läskondis. Det är inte roligt att springa i löparspåret om du inte har tränat någonting, men efter ett tag blir du starkare och då kan du lyfta blicken, upptäcka naturen och njuta. Man behöver traggla sig igenom ett antal böcker för att hitta sin läslust, säger Martin Widmark, författare.


KORTA FAKTA

Om tävlingen

Vinnande klass bjuds på en resa till Astrid Lindgrens Vimmerby, med guidad besök på Astrid Lindgrens Värld, Astrid Lindgrens barndomshem Näs, nya Filmbyn med flera upplevelser arrangerade av Litteraturnod Vimmerby. Övernattning på Astrid Lindgrens Världs gästboende samt utvalda måltider och dessutom tågresa ToR Vimmerby från valfri ort med SJ. Fina bokpaket till plats 2-5 samt Årets Boktipsare. Alla klasser i årskurs 4 kan anmäla sig via denstoralasutmaningen.se och får ett digitalt startkit med inspiration och information. Ytterligare information om Den stora läsutmaningen finns tillgänglig på denstoralasutmaningen.se.

Om deltagarna

Benjamin "Beppe" Singer är kanske mest bekant som programledare för alla barn som tittat på Barnkanalens vetenskapsprogram och adventskalendern Det stora experimentet. Beppe är även författare och har skrivit flera experimentböcker.

Ingelin Angerborn har skrivit en lång rad barnböcker, bland dem populära mysrysare för mellanåldern. Mest känd är hon nog för Mebel-trilogin: Rum 213 (som även filmatiserats), Sal 305 och Fyr 137. Just nu bokaktuell med Hjärta av mörker, tredje delen i den andlöst spännande Hjärtserien som inleddes med Hjärta av damm och Hjärta av sten.

Elin Ek är programledare och författare. Hon är kanske mest känd som Grynet i Grynets Show, senaste åren har vi hört henne som programledare för Kärlek i P4 och tv-programmet Grammatikbolaget på UR. Hon har skrivit fyra böcker om den 12-åriga klimataktivisten Athena.

Anders Sparring och Per Gustavsson gör böckerna om den tjuvaktiga Familjen Knyckertz tillsammans! I jul blir Familjen Knyckertz julkalender! Då har Anders Sparring skrivit manus och Per Gustavsson gjort adventskalendern.