Sträckläsning i skolmiljö

Foto av :

Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2021-06-22

Den populära författaren Emma Askling är tillbaka med Hajpen, den första delen i serien Skolbloggen. Boken är en berättelse med hög igenkänning om konflikter och relationer i mellanstadiet.

En känsla av sorg drar som en vulkan genom min kropp. För bara ett par månader sedan hade det varit otänkbart att Ayla skulle gå arm i arm med Elsa och att jag skulle gå helt själv. Det borde finnas en lag som säger att det är förbjudet av en bästis att dumpa en för någon annan.

Leas bästis Ayla har börjat hänga med en annan tjej i klassen och Lea känner sig utanför. Dessutom tänker Ayla inte längre vara med i innebandyturneringen som de båda har sett fram emot. Vad har hänt?

Det är tur att Lea har Affe, sin andra bästa vän som hon har känt hela livet. När de två kommer på den smarta idén att starta en anonym skoltidning är det just för att skriva om oschysta saker som elever på skolan gör. För att få alla att läsa tidningen, bestämmer de sig för att skruva upp förväntningarna och skapa en hajp. Men allt går inte riktigt enligt plan och snart måste de tänka om.

– När jag var liten gjorde jag och min bästa kompis en tidning som hette Tidningsnytt. Där hittade vi på saker som vi skrev om, som att det var extrapris på korv på vår lokala Ica. Sedan delade vi ut tidningen i folks brevlådor. Jag hittade några gamla ex och de fick mig att bli både full i skratt och inspirerad. På vår tid fanns ju inte internet men om det funnits hade vi kanske haft en blogg istället? Jag tänkte också att det kunde vara kul att visualisera hur man kan påverka andra på ett positivt sätt, säger Emma Askling.

Hajpen är den första delen i en serie om skolbloggen. Författaren beskriver den som ”en relationsroman för mellanåldern där ämnen som vänskap, kärlek, sociala medier, innebandy och skvaller tar stor plats”. Boken är lite kortare och enklare än Asklings tidigare romaner – utan att tumma på handlingen.

– Jag tycker mycket om att skriva vardagsrealism och just i mellanåldern finns det så mycket spännande saker att skildra, som vänskap, kärlek, skola och familj. Många barn i åldern efterfrågar böcker som inte är alltför långa eller svårlästa och med den här serien hoppas jag kunna möta upp det behovet, säger Emma Askling och fortsätter:

– Affe och Leas hemlighet med hajpen gör att den också innehåller en hel del spänning. Och så har den igenkänningsfaktor. Den som går i mellanstadiet kommer garanterat att känna igen sig på ett eller annat sätt.

Relaterat

Hajpen

Om boken

En känsla av sorg drar som en vulkan genom min kropp. För bara ett par månader sedan hade det varit otänkbart att Ayla skulle gå arm i arm med Elsa och att jag skulle gå helt själv. Det borde finnas en lag som säger att det är förbjudet av en bästis att dumpa en för någon annan.

Leas bästis Ayla har börjat hänga med en annan tjej i klassen och Lea känner sig utanför. Dessutom tänker Ayla inte längre vara med i innebandyturneringen som de båda har sett fram emot. Vad har hänt? Det är tur att Lea har Affe, sin andra bästa vän som hon har känt hela livet. När de två kommer på den smarta idén att starta en anonym skoltidning är det just för att skriva om oschysta saker som elever på skolan gör. För att få alla att läsa tidningen, bestämmer de sig för att skruva upp förväntningarna och skapa en hajp. Men det går inte riktigt enligt plan och för att det hela inte ska bli en rejäl flopp måste de tänka om, och det snarast.

Emma Askling

Hajpen

Relaterade artiklar

Rykten, vänskap och svek i andra delen i Skolbloggen

I Ryktet, den efterlängtade och fristående uppföljningen till Hajpen, fortsätter Lea och Affe med sin hemliga blogg. Konflikter och relationer i mellanstadiet skildras med stor igenkänning av favoriten Emma Askling. Det är korta kapitel, högt tempo, luftigt och lättläst.