Astrid Lindgrens älskade visa blir bilderbok

Illustration av:

Lena Sjöberg

Publicerad:

2022-09-02

Alla minns vi Astrid Lindgrens stämningsfulla Vargsången från Ronja Rövardotter. Nu finns visan som bilderbok, illustrerad av prisbelönta Lena Sjöberg.

Vargsången är en av Astrid Lindgrens mest älskade visor. Den skrevs till filmen Ronja Rövardotter och scenerna där Lovis sjunger med Ronja i famnen har blivit klassiska. Spänningen mellan trygghet och fara, hot och närhet gör Vargsången till en oemotståndlig, tidlös vaggvisa.

Nu kommer visan som bok med fantastiska illustrationer av Lena Sjöberg. Hennes stämningsfulla bilder tar oss med ut i den mörka skogen, där vargen bor och ylar i månens sken.

Men till en början var Lena Sjöberg osäker på hur hon skulle närma sig bokprojektet.

– Jag har älskat visan sedan jag hörde den första gången, men brottades med tankar i stil med: ”Går det att göra en bildberättelse utifrån en visa som är så förknippad med en älskad filmscen?”. Inte förrän jag, på riktigt, kommit fram till vad vistexten egentligen betyder, hittade jag en ingång, säger hon.

Och vad betyder den?

– Vargsången är för mig en besvärjelsesång där den innerliga önskan är att ingenting ont någonsin får hända ens barn. Jag började fundera på vargen som symbol för våra rädslor och att vargen i visan får klä skott för all den oro vi känner. Men att även vargen, precis som vi människor, månar om sina ungar och om att de ska få vara mätta och trygga.

Tidigt beslutade Lena Sjöberg sig för att helt frigöra texten från Ronja-världen.

– I stället fick jag undersöka hur en bok skulle kunna ta form om den fick växa fram utan sneglingar mot sådant som redan gjorts. Nu när Vargsången är klar känner jag mig hedrad över uppdraget och glad över hur det blev.

Projektet har också gett upphov till en nyinspelning av Vargsången, där sångerskan Mimi Terris inspelning och Lena Sjöbergs illustrationer kom att växa fram sida vid sida.

– Jag tänkte att det vore så spännande att få höra hur visan skulle låta om den spelades in idag.

Därför kontaktade jag sångerskan Mimi Terris och frågade om hon var intresserad, och hon sa ja. Hon visste på direkten att stränginstrumentet oud skulle vara en del i arrangemanget, vilket gjorde att jag blev sugen på att rita in samma instrument i boken. I studion fanns mina illustrationer med när Mimi och hennes musiker lät tolkningen växa fram. Mimis innerliga version av Vargsången landar så fint i vår tid och ger mig rysningar varje gång jag lyssnar.

Nyinspelningen av Vargsången finns på de flesta större streamingtjänster.

Relaterat

Vargsången

Om boken

Vargen ylar i nattens skog,
han vill men kan inte sova.Hungern river hans vargabuk,och det är kallt i hans stova.Du varg, du varg, kom inte hit, ungen min får du aldrig.”Vargsången” är en av Astrid Lindgrens mest älskade visor. Den skrevs till filmen Ronja Rövardotter och scenerna där Lovis sjunger med Ronja i famnen har blivit klassiska.Nu kommer visan som bok med fantastiska illustrationer av Lena Sjöberg. Hennes stämningsfulla bilder tar oss med ut i den mörka skogen, där vargen bor och ylar i månens sken. Vargen är hungrig och letar efter mat. Inne i de upplysta hemmen vaggas människobarnen i en trygg famn. Spänningen mellan trygghet och fara, hot och närhet gör Vargsången till en oemotståndlig, tidlös vaggvisa. Läs, sjung och njut av Astrid Lindgrens älskade visa, illustrerad med stämningsfulla bilder av Lena Sjöberg.

Astrid Lindgren, Lena Sjöberg

Vargsången