Att tappa något viktigt – och hitta något nytt

Illustration av:

Siri Ahmed Backström

Publicerad:

2022-05-24

Vart tar alla borttappade saker vägen? Det utforskas i bilderboken Allt vi tappar och hittar. Den Augustnominerade författaren Elin Johansson har skrivit texten, och de stämningsfulla illustrationerna är signerade bilderboksskaparen Siri Ahmed Backström.

Två vänner ger sig ut för att söka efter sin förlorade sten, men i stället hittar de en borttappad vante. Och en tant. Fast det är inte hennes vante. Och inte har hon sett någon sten heller, men hon berättar om den gången hon tappade bort en tjusig hatt, så hon vet precis hur det trist det är att tappa bort något man tycker om. Tillsammans beslutar de sig för att hitta vantens ägare, och snart träffar de på andra som också vill vara med och leta. För även om man tappat bort något kan man ju hitta något som är minst lika bra, eller kanske till och med bättre!

Allt vi tappar och hittar är en fin och underfundig berättelse om att förlora en omtyckt ägodel, något som de flesta kan känna igen sig i.

– Jag hade ganska länge tänkt att jag skulle skriva nåt om att tappa bort saker. Jag är själv lite för nostalgisk av mig och går och tänker på grejerna jag tappar bort (för att inte tala om alla saker mina barn tappar bort, som jag också måste tänka på). Det är sorgligt när jag hittar nåt som ligger helt ensamt och borttappat någonstans – samtidigt som det är roligt att fantisera om vem som har tappat grejen och hur det gick till. Det var när jag kom på att flera olika personer skulle få berätta om sina borttappade saker som det blev en bok, säger Elin Johansson.

Boken är illustrerad av den prisbelönta illustratören Siri Ahmed Backström.

– Först av allt bestämde jag mig för hur karaktärerna skulle se ut. En av dem är baserad på mitt barns klasskompis lillasyskon, en annan på en kändis... Därefter gjorde jag en lagom detaljerad skiss över alla sidor för att veta att jag tänkt på allt viktigt, och sen satte jag igång. Det tog sin lilla tid – det är så väldigt många beslut som ska tas på varje uppslag. Roligt och klurigt! Miljöerna som karaktärerna rör sig i har jag hittat på, men ville gärna att arkitekturen skulle vara varierad, precis som i den stockholmsförort jag bor i.

Vad har ni själva tappat bort?

– Den första sak jag minns att jag tappade bort var en underbar påfågelsfjäder som jag både hittade och sen, till min stora fasa, raskt tappade bort på en husvagnssemester när jag var kanske fem år. Sen dess har jag tappat bort allt möjligt: kläder, matsäckar och barn till exempel. Barnen har jag som tur är fått tillbaka. Det senaste jag tappade bort var den där kontaktklumpen på mobilsladden. Den försvann på ett tåg, men jag hittade en ny när jag kom hem. I kattmatspåsen säger Elin Johansson.

– Det jag oftast tappar bort är tiden. Det kan hända när som helst, men oftast när jag gör något jag tycker är kul... till exempel när jag ritar, säger Siri Ahmed Bäckström.

Relaterat

Allt vi tappar och hittar

Om boken

Lyckan i att hitta en vacker sten. En sån man alltid drömt om: lagom rund, och alldeles len. Att ta hem den, tvätta den med tvål och torka den med finservetter. Och sedan förskräckelsen när man upptäcker att den plötsligt är borta. Jackfickorna är tomma. Man har tappat den!

Två vänner ger sig ut för att söka efter sin förlorade sten, men istället hittar de en borttappad vante. Och en tant. Fast det är inte hennes vante. Och inte har hon sett någon sten heller, men hon berättar om den gången hon tappade bort en tjusig hatt, så hon vet precis hur det trist det är att tappa bort något man tycker om. Tillsammans beslutar de sig för att hitta vantens ägare, och snart träffar de på andra som också vill vara med och leta.

En fin och underfundig berättelse om att förlora en omtyckt ägodel, något som de flesta kan känna igen sig i. För även om man tappat bort något kan man ju hitta något som är minst lika bra, eller kanske till och med bättre!

Den augustnominerade författaren Elin Johansson har skrivit texten, och de stämningsfulla illustrationerna är signerade bilderboksskaparen Siri Ahmed Backström.

Elin Johansson, Siri Ahmed Backström

Allt vi tappar och hittar

Relaterade artiklar

Om den pirriga väntan på att börja skolan

Skolan börjar snart ... och ingenting är klart! är en blandning av text- och bilderbok, anpassad för att passa de barn som tar steget från förskolan till skolan. Boken är den första i Rabén & Sjögrens nya skolstartsserie, och årets författare är Augustnominerade Elin Johansson – som själv är lärare.