Om den pirriga väntan på att börja skolan

Illustration av:

David Henson

Publicerad:

2022-06-08

Skolan börjar snart ... och ingenting är klart! är en blandning av text- och bilderbok, anpassad för att passa de barn som tar steget från förskolan till skolan. Boken är den första i Rabén & Sjögrens nya skolstartsserie, och årets författare är Augustnominerade Elin Johansson – som själv är lärare.

Om precis en vecka är det dags. Då ringer jag i klockan och barnen väller in genom dörren. Kanske är de lite nervösa, precis som jag var på min första skoldag. Men de behöver inte oroa sig, för här finns allt som behövs för ett första toppenår i skolan! Eller vänta nu, gör det verkligen det?

Dagarna innan skolstarten kan kännas både spännande och nervösa, men det är inte bara barnen som kan vara pirriga! I den här rikt illustrerade boken får vi följa med en lärares sista förberedelser inför terminsstarten med en helt ny klass, hennes allra första egna klass!

Augustprisnominerade Elin Johansson – som själv är lärare vid sidan av författandet – och illustratören David Hensons skolstartsbok är en rolig och varm bok för alla som snart ska börja skolan.

– När jag fick frågan om jag kunde skriva en bok om att börja skolan tänkte jag direkt att jag ville skriva ur en lärares perspektiv. Att det känns pirrigt att börja förskoleklass (eller ettan) kan man ju förstå, men minst lika spännande är det ju för fröken! Som får massor att nya personer att lära känna – barnen känner ju ofta varandra sen förut – och som dessutom ska få dem att trivas i skolan OCH lära dem läsa och skriva och massor av annat, säger Elin Johansson.

Bokens lärare tar till oväntade metoder för att lära känna barnen – som att klä ut sig till brevbärare och spionera på dem under sommarlovet.

– När man går lärarutbildningen får man veta en hel del om vad eleverna ska lära sig, men ganska lite om hur de ska lära sig. Och framför allt hur man som lärare ska göra för att det ska bli kul. Det tycker jag är en av de svåraste, men också roligaste, sakerna med att undervisa. Därför fick det bli min frökens fokus, att försöka komma på roliga saker att göra tillsammans, för visst ska det vara kul att gå i skolan, säger Elin Johansson.

Boken illustreras av David Henson.

– Att få ta sig an ett nytt manus är alltid spännande! I den här fina berättelsen finns det många karaktärer, att få illustrera skolbarnen och deras intressen var väldigt roligt. Jag gillar hur de porträtteras var och en för sig och hur de sedan gemensamt kommer samman i ett klassrum där var och en kan få finna tillhörighet. Jag har själv inte alltid känt att jag passar in och har därför känt glädje och nyfikenhet i att få andra att känna sig välkomna och inkluderade och jag hoppas att den känslan även förmedlas i bilderna, säger han.

Relaterat

Skolan börjar snart ... och ingenting är klart!

Elin Johansson, David Henson

Skolan börjar snart ... och ingenting är klart!

Relaterade artiklar

Knäck läskoden!

Att knäcka läskoden är både lockande, kul och svårt. ”LÄS – boken för dig som vill börja läsa” är perfekt att sätta i händerna på nybörjarläsare, vare sig de är fyra eller åtta år.