bok

Nejlika har en potta

Smarta små

Hanna Zetterberg Struwe

Författare

Anna-Karin Garhamn

Illustratör

Beskrivning

2010-07-16
Svenska
3-6

Författare

Hanna Zetterberg Struwe

Illustratör

Anna-Karin Garhamn

Nejlika växer och kan snart sitta på pottan. Hon har en ny potta som är röd och blank. Men när Nejlika provar pottan kommer inget kiss. Varför?

Du kan inte skynda kisset, säger mamma. Men så plötsligt när Nejlika leker är det alldeles blött! Nästa gång ska Nejlika kissa på pottan. Såklart!

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2010-07-16

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129672718

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

9

Höjd (mm)

210

Vikt (kg)

0.273

Bredd (mm)

210

Recensioner

”Är verkligen fin” /Dagbladet Sundsvall

"Boken är verkligen fin och kan säkert vara spännande att läsa för alla de som är i samma situation."Lotta Lockne, Dagbladet Sundsvall

mestbaradeckare.blogspot.com

”Rekommenderas!”

"Mycket charmiga böcker med fina bilder och lagom med text för 1-3 år. Rekommenderas!"

www.sn.se

”denna charmiga historia”

"Vissa likheter finns med böckerna om Nejlika, där Hanna Zetterberg Struwes stillsamma berättelser kompletteras av Anna-Karin Garhamns actionfyllda formspråk. I den senaste boken når huvudpersonen ett för barnboksfigurer obligatoriskt stadium: potträningen.I ”Nejlika har en potta” blir det en lång dags väntan, med flera olyckor, innan kisset till slut hamnar rätt i denna charmiga historia."

sandraslaslogg.blogspot.com

”Anna-Karin Garhamns fina och färgglada illustrationer”

"Nejlika ska lära sig att kissa på pottan men det är inte så lätt. Först får man sitta och vänta jättelänge utan att något kommer men går man och leker så länge så kommer det när man minst anar. Rätt klassisk ny-på-pottan-bok med Anna-Karin Garhamns fina och färgglada illustrationer."

”En jättefin och mysig bok om lilla Nejlika” /Smålands-Tidningen

st.nu

”En charmig berättelse med härliga, jordnära bilder”

"Här vävs utan buller och bång in den viktiga visdomen att inte förebrå sig och andra för misstag utan tänka framåt: Nästa gång ska kisset komma i pottan. Men man måste också ägna det en tanke emellanåt för att förstå signalerna. Boken är säkert rolig både för barn som själva håller på att lära sig pottkonsten och dem som redan kan: de kan ju njuta av att vara på andra sidan problemet."Susanne Holmlund

www.barnboksbloggen.se

”En pedagogisk och gullig saga”

"En pedagogisk och gullig saga för barn som håller på att lära sig gå på pottan. Illustrationerna av Anna-Karin Garhamn förhöjer historien."

 

Nejlika har en potta

Om boken

Nejlika växer och kan snart sitta på pottan. Hon har en ny potta som är röd och blank. Men när Nejlika provar pottan kommer inget kiss. Varför?

Du kan inte skynda kisset, säger mamma. Men så plötsligt när Nejlika leker är det alldeles blött! Nästa gång ska Nejlika kissa på pottan. Såklart!

Hanna Zetterberg Struwe, Anna-Karin Garhamn

Nejlika har en potta

 

Ole får en hamster

Om boken

Ole och mamma köper en hamster. Hamstern blir döpt till Harry. Harry är söt, Ole är så glad. Det är roligt tills Harry plötsligt rymmer in i en madrass. Tänker Harry aldrig komma fram?

Ole älskar djur. Han tar hand om maskar, spindlar och sniglar innan mamma tycker att det är dags för en hamster.
Ole och mamma köper en liten hamster-Harry i djuraffären. Det är många bestyr med en hamster. Harry behöver inte bara en bur utan också sovhus, toalett, matskålar, vattenautomat, motionshjul och flera olika sorters mat.
Men att lära känna ett djur är ett äventyr. Ole lär sig till exempel att en hamster hamstrar mat, att det är Harry som bestämmer när han vill vara med honom och att man måste ha tålamod när man har ett djur.
Harry verkar trivas bra, men en dag rymmer han och flyttar in i en madrass - fast Ole precis byggt en grotta till honom. Harry vill dessutom bo kvar i madrassen. Mamma lockar på honom, pappa skäller på honom, Oles kompisar sjunger låtar för Harry. Men ingenting hjälper. Till sist försöker de få ut honom med hjälp av en tjejhamster. När Harry inte ens hörs knapra inne i madrassen längre tror Oles mamma det värsta. Men - nästa morgon - när Ole vaknar sitter Harry på hans täcke och tvättar sig!

Böckerna om Ole är roliga och lättlästa och påminner om Nicke Nyfiken-böckerna i sin uppläggning. Bild och text kompletterar varandra och man kommer snabbt vidare i berättelsen.
Ole får en hamster är en rolig berättelse som också ger en liten inblick i hamsterskötsel.
I den förra boken om Ole, Ole hos Doktor Semla och Syster Bulla, fick vi följa Oles besök på akuten och se hur han blev undersökt av doktorn och hur sjuksystern tog ett blodprov på honom.

Grethe Rottböll, Anna-Karin Garhamn

Ole får en hamster

Relaterat

Äppelkänslan

Om boken

"Det här är en bilderbok som kommer att bli uppskattad. Av barn för att den hjälper dem att sätta ord på en känsla och av föräldrarna för att den hjälper dem att minnas."
Emelie Ljungberg, Östgöta CorrespondentenÄppelkänslan = saknad + stark kärlekDet börjar så bra, en ledig dag med spel, äpplen och kex. Sen blir det kaffe och mys i soffan. Det är underbart att bli kittlad, att bara få vara tillsammans. Men från ingenstans kommer ”läggdags” och plötsligt tar ilskan över, den mysiga lekstunden förvandlas till bråk. Varför blev det så här? Hur kan man bli så arg när man precis haft det så bra?Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig.

Lisen Adbåge, Emma AdBåge

Äppelkänslan

I Skymningslandet

Om boken

En vacker och hoppfull saga med ljuvliga, stämningsfulla illustrationer av Marit Törnqvist. Nyutgivning av Astrid Lindgrens klassiska berättelse.
Jag ska aldrig glömma när herr Liljonkvast hämtade mig första gången. Jag låg i sängen när det knackade på rutan. En mycket liten herre i rutig kostym och hög hatt kom in genom fönstret. Han undrade om jag ville följa med till Skymningslandet. Men det kunde jag inte. Jag hade ju ont i mitt ben."Spelar ingen roll", säger Liljonkvast, "spelar ingen roll i Skymningslandet!"Han tog mig i handen, och sen flög vi. Ja, vi flög, i den lena blåa skymningen, högt över staden där ljusen börjar tändas i alla hem. Nu kommer herr Liljonkvast och hämtar mig varje dag till Skymningslandet. Det är så härligt! Det gör ingenting alls om man har ont i ett ben.

Astrid Lindgren, Marit Törnqvist

I Skymningslandet