bok

Ingenting och allt

Naima Chahboun

Författare

Beskrivning

2021-01-19
Svenska
3-6

Författare

Naima Chahboun

Formgivare omslag

Magdalena Cavallin

Vad betyder oändligt? frågade jag
Stort, svarade du
Jättestort
Som en bil?
Större
Som en buss?
Större
Som en dinosaurie?
Större, mycket större


I Ingenting och allt ställs frågorna som vi alla funderar på: Hur började allt? Var kommer allt ifrån? Varför?
Svindlande frågor som öppnar fönster och startar samtal.

Poeten Naima Chaboun och konstnären Magdalena Cavallin har skapat ett allåldersverk som inte väjer för det stora och existentiella. En bok som väcker nyfikenhet och funderingar som fortsätter långt efter att boken har slagits igen.

Ingenting och allt är en bok som tar barnet på största allvar, både i bild och text. En bok att läsa tillsammans och prata kring eller sätta i händerna på barn som kan läsa själva. Filosofi, konst och poesi för alla åldrar.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2021-01-19

Produktion

Papper

Munken Kristall

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129724912

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

10

Höjd (mm)

308

Vikt (kg)

0.471

Bredd (mm)

238

Recensioner

Miljömagasinet

”Boken bekräftar att barnlitteratur är en allvarlig sak tillika stor konst …” Rikard Rehnbergh

Göteborgs-Posten

”Frågan om alltings början och alltings slut och tidlösa tankar om tidens natur skildras kärleksfullt och svindlande i denna bilderbok med halsbrytande illustrationer.” Stina Nylén

Norrbottens-Kuriren

”Det är vackert. Det är stort. Och inte minst tas barnet på allvar när poeten Naima Chahboun bilderboksdebuterar tillsammans med illustratören Magdalena Cavallin.” Eva Åström

Expressen

”En storslagen bilderbok om existentiella frågor”

[...] Ja, 'Ingenting och allt' har hög densitet både filosofiskt och konstnärligt. Där finns både formuleringar och bilder som stannar kvar långt efter läsningen – som tanken på att äpplet man äter ”innehåller en liten droppe dinosaurie”. Och det är en bok som nog kan glädja läsare av mycket olika åldrar och fungera på flera olika plan: Som vacker och tankeväckande läsupplevelse, som underlag för samtal om de stora frågorna.” Therese Bohman

Kulturnytt i P1

”En sorts skapelseberättelse […] Jag kommer nog att läsa den många gånger.” Jenny Teleman

Dagens Nyheter

”Naima Chahbouns vackra text glider mellan fantasi och vetenskap medan Magdalena Cavallins collagebilder växlar mellan myllrigt allt och ödsligt ingenting.”

Barometern

”Mer än något annat förmedlar ‘Ingenting och allt' en oändligt vacker förundran över världsalltet. […] Textstyckena är oregelbundet placerade, i ett skickligt och konstant samspel med Magdalena Cavallins bilder.” Lotta Olsson

BTJ

”Poeten Naima Chahbouns filosofiska text öppnar för existentiell svindel. Helhetsbetyg: 4.” Mattias Käck

 

Hur vet man att en hund

Om boken

Hur vet man att en hund är en hund?
Det har man bara bestämt. Den skulle lika gärna kunna heta bjäfs. Eller grums. Eller baobab.
Vem har bestämt det?
Har mamma bestämt det?

Följ med på en svindlande promenad, i ett samtal om mammor, hundar och vägen hem. Här serveras nyfikna frågor, intressanta svar och smarta funderingar. För hur kan man säkert veta att det verkligen är som man tror att det är? Att höger är höger och inte vänster, att månen är en måne och inte en gammal ost eller att mamma är mamma och inte en bjäfsig hund.

Naima Chahboun är poet och litteraturkritiker, hon har tidigare givit ut två diktsamlingar och den kritikerrosade bilderboken Ingenting och allt tillsammans med Magdalena Cavallin. Hur vet man att en hund? är ett nytt mästerverk som öppnar ögonen, fyller sinnena och sätter igång tankar du inte visste att du hade. Det här är roligt, tokigt och alldeles underbart! En perfekt bok att prata om, fundera länge över och att njuta av tillsammans.

Joanna Hellgren är en flerfaldigt prisbelönad serietecknare och illustratör. Hon har skapat ett flertal böcker och har Augustnominerats två gånger.

Naima Chahboun, Joanna Hellgren

Hur vet man att en hund

Relaterat

Fluff

Om boken

Fluff! ropar jag.
FLUFF! skriker jag.Fluff, gråter jag.Men du är borta.Om man har en liten kanin som man älskar över allt annat är det lätt att tänka på alla faror som lurar. Skator med vassa näbbar, hungriga örnar och fästingar i gräset. Nej, då är det säkrast för en liten kanin som Fluff att stanna hemma, inne i sin trygga bur. Men på sommarens soligaste dag händer det värsta. Fluff tar ett skutt ut genom dörren – in i det höga gräset – och är försvunnen. Nu börjar sökandet efter en liten, vit och fluffig kanin. Han måste hittas! Fast tänk om Fluff inte alls är borta, bara någon annanstans? Och tänk om det finns mer att hitta, där ute i det fria?Prisbelönta Annica Hedin skildrar mästerligt och finurligt något så sorgligt som att tappa bort ett husdjur. Och kan man skydda den man älskar mot allt som är farligt? Med färgsprakande och uttrycksfulla illustrationer av Erik Svetoft.

Annica Hedin, Erik Svetoft

Fluff

Nyheter

En bok som tar barnens frågor på allvar

Hur vet man att en mamma är en mamma, och inte en hund? Följ med på en svindlande promenad, i ett samtal om hundar, hunger och vägen hem. I Naima Chahboun och Joanna Hellgrens filosofiska bilderbok ”Hur vet man att en hund” serveras nyfikna frågor, intressanta svar och smarta funderingar.

”En storslagen bilderbok om existentiella frågor”

I Ingenting och allt ställs frågorna som vi alla funderar på: Hur började allt? Var kommer allt ifrån? Varför? Nu hyllas boken av en samstämmig kritikerkör.

Hur började allt? Var kommer allt ifrån? Varför?

Poeten Naima Chahbouns barnboksdebut Ingenting och allt har ett absolut gehör för barnets funderingar kring stora frågor. När texten möter Magdalena Cavallins bildspråk blir resultatet briljant bilderbokskonst för alla åldrar.